ABD’de elektrikli araçlara vergi indirimi geliyor

Enflasyonla mücadele kapsamında yeni adımların atıldığı Amerika Birleşik Devletleri’nde ses getiren bir yasa tasarısı daha Temsilciler Meclisi’nde oylanacak. Tasarı, ABD’deki elektrikli araçlara büyük oranda vergi indirimini de içeriyor. 

OTOMOTİV 12.08.2022, 11:32 12.08.2022, 11:34
ABD’de elektrikli araçlara vergi indirimi geliyor

ABD Senatosu tarafından geçen hafta kabul edilen yasa tasarısı, elektrikli araçlara sunacağı vergi indiriminin yanı sıra büyük şirketlerin vergilerini artırmak ve sağlık maliyetlerini düşürmek gibi pek çok başlığı da içinde barındırıyor. Amerikan halkının maddi imkânlarına büyük katkı sağlayacak olan paket, özellikle elektrikli araçlar için sağlanan vergi indirimi ile dikkat çekiyor. 

Sıfır araç ya da ikinci el fark etmiyor

Dünyadaki çip krizi sebebiyle durma noktasına gelen otomobil sektörünü yeniden hareketlendirmek ve elektrikli araçları teşvik etmek için Temsilciler Meclisi’ne sunulan yasa tasarısı, Amerikan halkının bir numaralı gündemi konumunda bulunuyor. Yasa teklifine göre Amerikan vatandaşları, yeni ya da ikinci el olduğuna bakılmaksızın elektrikli çalışma sistemine sahip olan bir araç satın aldıklarında vergi indiriminden yararlanabilecek. 

Consumer Reports, yasa tasarısına dair makale yayımladı

Konuya ilişkin bir bilgilendirme metni yayımlayan Consumer Reports, “Sağlık hizmetlerini, iklim değişikliğini ve vergileri kapsayan geniş paketin bir parçası olarak, ikinci el elektrikli araçlarda 4 bin dolara kadar ve bazı yeni elektrikli araçlarda 7 bin 500 dolara kadar revize vergi kredisi sağlanıyor. Ancak satın alınacak sıfır elektrikli arabanın nerede üretildiği ve bataryalarının tedarik sürecine dair çok sayıda farklı kural sebebiyle otomobil şirketleri son derece sınırlı sayıdaki aracın krediye uygun olabileceğini düşünüyor” görüşüne yer verdi. 

Rusya ve Çin detayı dikkat çekti

10 sene önce elektrikli araçların dünya pazarındaki payı yüzde 0,2 olarak dikkat çekiyordu. Bu oran 2021 yılında yüzde 8,3’e kadar tırmandı. Yeni yasa teklifi, 21 Aralık 2023’ten sonra üretilen ve kullanılmış elektrikli otomobiller için ek olarak 4 bin dolara kadar yeni bir vergi kredisini de içeriyor. Teklifte yer alan bir diğer maddeye göre, Rusya ve Çin de dahil olmak üzere, ‘temkinli davranılması gereken’ yabancı kuruluşlardan herhangi bir bileşen ya da mineral tedarik edilen otomobiller, vergi indiriminden faydalanamayacak. 

AB’den yasa teklifine tepki
 
Öte yandan önceki gün Brüksel’de bir basın toplantısı düzenleyen Avrupa Birliği Komisyon Sözcüsü Miriam Garcia Ferrer, Amerika Birleşik Devletleri’nde Temsilciler Meclisi’ne sunulan tasarı kapsamındaki elektrik otomobil vergi indiriminin AB bölgesinde üretilen araçları kapsamamasına tepki gösterdi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Ferrer, “ABD’de oylanacak olan tasarıyı endişe ile takip ediyoruz. Bu tasarı, yabancı üreticilere karşı ayrımcılık anlamına geliyor. Bu sebeple Dünya Ticaret Örgütü kurallarına da aykırı” ifadelerini kullandı.

Biden’ın en çok mücadele ettiği tasarıların başında geliyor

ABD Başkanı Joe Biden’ın uzun süredir yasalaşması için mücadele ettiği tasarının kısa süre içerisinde Temsilciler Meclisi’nde de onaylanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Senato’da yarı yarıya oy alan ve Kamala Harris’in oyuyla kabul gören yasa tasarısı, Temsilciler Meclisi’nde de kabul görürse Başkan Biden’in önüne gelecek. Biden’ın imzası sonrası yasa tasarısı resmen yürürlüğe girmiş olacak. Yasanın hayata geçmesi durumunda ABD, tarihi bir bütçeyi daha yeniden düzenleyerek vatandaşlara katkıda bulunacak. 

Yorumlar (0)