TV izleyicisinin yeni tercihi belli oldu

Dünya üzerinde televizyon kanallarının yerine geçmeye başlayan dijital yayın platformları, her yaş aralığına hitap ediyor.

MEDYA 21.11.2022, 14:49 22.11.2022, 09:35
TV izleyicisinin yeni tercihi belli oldu

Asırlardır hüküm süren televizyon kanalları yerini dijital platformlara bırakmaya başlıyor. Gencinden yaşlısına kadar birçok kesime hitap eden bu platformlar, animasyonlardan dizilere kadar birden fazla içeriği kullanıcılarına sunuyor.

Kıl payı oranla televizyonu geçti

Dünya üzerinde faaliyet halinde olan teknoloji firmaları da söz konusu platformlarda yavaş yavaş yerini alıyor. 21 Kasım’ın "Dünya Televizyon Günü" olarak kutlanması sebebiyle yeni bir araştırma yapıldı. Buna göre, dijital yayın platformlarının yaygın bir hale gelmesinin televizyon izleme oranlarına etkisine dair veriler bir araya getirildi.

Edinilen bilgilere göre, ABD merkezli araştırma firması Nielsen tarafından yapılan araştırmada, temmuz döneminde ABD'lilerin yayınları, dijital yayın platformlarından mı televizyondan mı izlediği incelendi.

Yapılan araştırma sonucunda, ABD'lilerin yüzde 34,8’inin dijital platformlarda, 34,4'ünün ise televizyon başında bir şeyler seyrettiği dile getirildi.

TV’lerin önüne geçti

Bu şekilde, ABD’de dijital içerik platformları ilk defa kablolu televizyonu çok az bir oranla da olsa arkasında bıraktı.

En fazla takip edilen dijital platformlar ise Amazon, Hulu, Youtube ve Netflix olarak sisteme geçti.

Türkiye’nin yıllara göre verileri incelendi

Uluslararası inceleme firması Ipsos, Türkiye'de yer alan izleyicilerin platform ve televizyon tercihlerine dair bir araştırma başlattı. Araştırmaya göre, Türk vatandaşlarının yüzde 69'u günlük olarak televizyon izliyor.

Bu oran, 2018 senesinde yüzde 80, 2020 yılında ise yüzde 74 şeklinde sisteme düşülmüştü fakat mevcut durumda dijital platformlar bulunmasına kıyasla yine de televizyondan ayrılma yaşanmıyor.

Araştırma, Türkiye'de televizyon izleme miktarında düşüş görüldüğünü, fakat haber takibi adına en fazla tercih edilen platformun televizyon olduğu ifade ediliyor.

Yorumlar (0)