Erdoğan'a hakaret eden Can Ataklı'ya soruşturma!

Can Ataklı hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan soruşturma açıldı.

MEDYA 26.02.2020, 13:01
Erdoğan'a hakaret eden Can Ataklı'ya soruşturma!

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bir televizyon programında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında sarf ettiği hakaret içeren sözler nedeniyle gazeteci Can Ataklı hakkında ''Cumhurbaşkanına hakaret'' suçundan soruşturma açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gazeteci Can Ataklı'nın bir televizyon kanalında sunduğu programdaki ifadeleri inceledi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, söz konusu ifadelerde hakaret içerikli sözlerin yer alması üzerine Can Ataklı hakkında, ''Cumhurbaşkanına hakaret'' suçundan soruşturma açma kararı aldı.

Can Ataklı yayında şu ifadeleri kullanmıştı:

''Şuraya bak ya, taş üstünde taş kalmıyor ya. İran'da deprem oluyor. Tamam aynı yer yani sınır o tarafta ama şuraya bak ya, ondan sonra da ben deprem için 'biz onun kaç katını harcadık.' Harcadın da ne oldu? Kime ne harcadınız? Benim param ya, ben paramı sormayacak mıyım? Benim param kardeşim, eşek gibi çalışıyorum, kazanıyorum, vergimi ödüyorum. 40-50 yıldır bu böyle, yaptın mı? Hadi 40 yıldır yapmıyordu. Atatürk Cumhuriyetiydi onlar yapmaz... Sen ne yaptın lan...17 yıldır oradasın gene su basıyor, gene sel basıyor, gene depremde yıkılıyor. Beceremediniz gitti be..''

65 milyar lira toplandı, sadece konut için 110 milyar lira harcandı

Elazığ Sivrice'deki 6,8 şiddetindeki depremin ardından deprem vergileri tartışmaları yeniden gündeme gelmişti.

1999 depreminden sonra toplanmaya başlanan deprem vergileriyle AK Parti döneminde Türkiye'nin birçok noktasında ciddi harcamalar yapıldı. 

1999'dan bu yana toplam 65 milyar lira vergi toplandı. Devlet sadece deprem konutları için 110 milyar lira harcadı. Konut yapılan illerin başında Düzce, Bingöl, Van, Kütahya, Afyon ve Manisa geliyor. 

Öte yandan, kentsel dönüşüm için harcanan paranın miktarı da 17 milyar liraya ulaştı. Yıkılacak bina başına 41 bin lira yardım yapıldı. 

Çalışmalardan bazıları

Depremin yaralarını sarmak için yapılan çalışmalardan birkaçı şöyle:

1999’dan bugüne riskli olan konutlarda oturan 22 milyon vatandaşın depreme dayanıklı konutlarda oturması sağlandı.

Kentsel dönüşüm kira yardımları kapsamında 11 milyar TL kira yardımı yapıldı

Van’da 26 bin 500 konut ve 53 tane okul camiler, park ve bahçeler ile altyapı sistemleri yapıldı. Şehre içme suyu tesisatı yapıldı. 

2012’den sonra 1 milyon 166 bin bağımsız birimin dönüşümü başlatıldı. Bununla beraber 730 bin bina denetlendi ve 330 bin binanın denetimi devam ediyor.

Türkiye’nin kamu binalarında büyük bir revizyon yapıldı. 43 binden fazla konut, okul, sosyal donatı, hastane, eğitim alanı yapıldı.

TOKİ, konut yenileme ve sosyal konut projeleri kapsamında, depremde evi hasar gören vatandaşlar için 1  Mayıs 2003’teki Bingöl depremi sonrasında toplam tutarı 110 milyon TL’yi bulan 19 projeyi hayata geçirdi. 2 bin 857 konut, bir ilkokul ve bir lise, belediye için çok amaçlı bir salon, atık su arıtma tesisi, cami ve karakol inşaatı yapıldı.

19 Mayıs 2011’de Kütahya’nın Simav ilçesinde meydana gelen depremden sonra 928 afet konutunu 6 ay sürede tamamlayarak hak sahiplerine teslim edildi. Ayrıca Simav'da 5 lise, 3 ilköğretim, 4 atölye, anaokulu, halk eğitim merkezi, hükümet konağı ve ticaret merkezini inşa edildi.

AFAD Türkiye genelinde 49 bin konut yatırımı yaptı ve kendi bünyesinde 25 tane lojistik merkezi kurdu ayrıca 53 adet cep deposu inşa edildi.

Yorumlar (0)