Dikkat çocuklarınız siber zorbalığa yatkın olabilir!

Uzmanlar, velileri “çocuklarının siber zorbalığa yatkın olabileceği” konusunda uyardı. Konu hakkında açıklama yapan Trakya Üniversitesi Bağımlılıklarla Mücadele Komisyonu Üyesi Doç. Dr. Deniz Mertkan Gezgin, siber zorbalığa kimler daha çok yatkın ve durumla nasıl baş edilir bir bir anlattı.

MEDYA 10.12.2022, 12:27 11.12.2022, 12:04 Hanife
Dikkat çocuklarınız siber zorbalığa yatkın olabilir!

Sosyal medya hayatımızın bir parçası haline gelmesiyle okulda, oyunda, arkadaşlar arasındaki şiddet ve zorbalık sanal ortama taşındı. Ve ne yazık ki bu durum özellikle de çocukların ve gençlerin hayatını olumsuz yönde etkiliyor.

Bu konu hakkında açıklamalarda bulunan Trakya Üniversitesi (TÜ) Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Bağımlılıklarla Mücadele Komisyonu Üyesi Doç. Dr. Deniz Mertkan Gezgin, siber zorbalığına ilişkin hem velileri uyardı hem de nasıl başa çıkılacağını anlattı.

470 lise ve ortaokul öğrencisinin inceleyip “siber zorbalık, medya okuryazarlık ve akıllı telefon bağımlılığının arsındaki ilişkisi üzerine çalışması yaptıklarını söyleyen Doç. Dr. Gezgin, "Hem siber zorbalığın hem de akıllı telefon bağımlılığının olumsuz bir durum olduğunu biliyoruz. Bu iki durumun birbiriyle olan ilişkisini gözlemleyip anlayabiliyoruz. İkisinde de stres, depresyon ve şiddet eğilimi gibi birçok ortak durumlar var. Özellikle kızgınlık ve agresiflik gibi durumlar ikisinde de ortak seyrediyor." dedi.



Sosyal medya bağımlılığı zorbalığa yatkınlığı artırıyor

Medya okuryazarlığı ve siber zorbalık arasında ise negatif korelasyon olduğunu söyleyen Gezgin, şu ifadelere yer verdi:

"Çocuklarımıza,  biz ne kadar medyadaki veriyi etik kurallar çerçevesinde; üretmeyi, analiz etmeyi ve anlamayı öğretebilirsek, bu farkındalığı artırabilirsek siber zorbalık eylemleri de azalacaktır.

Özellikle sosyal medya bağımlılığı olan çocukların siber zorbalığa yatkın olduğunu tespit ettik. Bu yüzden ailelerin de siber zorbalık konusunda bilinçli olması gerekiyor.

Ebeveynler elektronik ortamda da bilinçli birer ebeveyn olmalı. Aileler çocuklarıyla birlikte internette zaman geçirmeli ve çocuğunun hangi sitelere girdiğini kontrol etmeli ve gerekirse kısıtlayıcı durumlar getirebilmeli. "



 "Medya okuryazarlığı dersi artırılmalı"

Okullarda medya okuryazarlığı dersine fazlasıyla önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Gezgin, " Teknoloji bağımlılığı, siber zorbalık, siber aylaklık gibi olgular zamanla her yerde arttı. Bunlarla mücadele edebilmek için medya okuryazarlığını çocuklarımıza çok iyi bir şekilde öğrenmeliyiz. Bunun içinde okullarda medya okuryazarlığı dersinin artırılması gerekiyor. " dedi.


 

Yorumlar (0)