Profesörden İstanbul için korkutan uyarı: Fay çatırdıyor!

Prof. Dr. Naci Görür, Yalova’da önceki gün gerçekleşen 3.9 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Yalova’daki bu deprem, İstanbul’da kırılma beklenen Adalar fayına yakın bir noktada meydana geldi. Eğer bu sarsıntı gerçekten bu fay üzerindeyse Adalar fayı ucundan çatırdıyor demektir." açıklamasında bulundu. 

YAŞAM 10.03.2020, 09:22 10.03.2020, 11:40
Profesörden İstanbul için korkutan uyarı: Fay çatırdıyor!

Önceki gün Marmara Denizi'nde Yalova açıklarında saat 07.21’de 3.9 büyüklüğünde bir yer sarsıntısı kaydedildi. Yerin 11.09 kilometre derinliğinde gerçekleşen deprem, Büyük Marmara Depremi’ni bekleyen İstanbulluların paniğe kapılmasına neden oldu.

Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür’ün, depremin ardından yaptığı açıklamada, "Yalova açıklarında olan 4 büyüklüğünde deprem olasılıkla Adalar’ın güneyinden geçen fay zonu üzerinde veya yakınında oldu. Depremin yeri ilginç. Burası Kuzey Anadolu Fayı’nın (KAF) 1999 İzmit depreminde kırılıp, Marmara’da en son durduğu yere yakın. Adalar’ın güneyindeki fay da kilitli ve stres biriktiriyor. Eğer bu deprem gerçekten bu fay üzerinde ise Adalar fayı da Güneydoğu ucundan çatırdıyor demektir." ifadelerini kullandı.

"Büyük İstanbul depreminde iki fayın kırılmasını bekliyoruz"

Prof. Dr. Görür, Yalova’da gerçekleşen depremin Adalar kolu üzerinde veya yakınında olduğu için önem arz ettiğine dikkat çekerek, "Büyük İstanbul depreminde iki fayın kırılmasını bekliyoruz. Biri Orta Marmara Çukurluğu ile Boğaz açıklarında olan Kumburgaz kolu. Kumburgaz deyince insanlar Kumburgaz kasabasını anlıyor. Öyle değil, denizin içindeki bir kol o. Ya o kırılacak ki ilk önce şüphelendiğimiz fay kolu. Onun da batı ucunda geçtiğimiz yıl iki tane deprem meydana geldi. Nasıl korkuttu hatırlıyoruz." dedi. 

"Yer itibarıyla sıkıntılı"

İkinci kırılması beklenen fayın Adalar’ın güneyinde bulunan fay olduğunu kaydeden Prof. Dr. Görür, "Yalova’da iki gün önce meydana gelen deprem de ya onun üzerinde, tabii bunu net olarak bilemeyiz. Ya da ona yakın bir yerde olduğuna göre sıkıntılı bir yer. Bu deprem, başka bir yerde meydana gelse belki umursamayabilirsiniz. İstanbul’daki 5.8 büyüklüğündeki deprem nasıl ki Kumburgaz kolunun üzerinde batı ucunda kırıldı. Bu Yalova’daki deprem de Adalar’ın doğu ucunda kırıldı. Deprem o kollar üzerinde olunca da onun üzerinde meydana gelen her deprem, elbette dikkate alınmalı. Dolayısıyla yer itibarıyla sıkıntılı." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)