Kurduğu sistemle 10 senedir elektriğe para vermiyor

Eskişehir'de yaşayan Mehmet Çolak, Bilecik’te bulunan bağ evinde güneş panelleri aracılığıyla kurduğu bir sistemle 10 senedir kendi elektriğini üreterek evinin ihtiyacını karşılıyor, tarla ve serasını para vermeden suluyor.  

YAŞAM 24.06.2021, 11:44 25.06.2021, 09:52
Kurduğu sistemle 10 senedir elektriğe para vermiyor

Eski müteahhit Mehmet Çolak, Bilecik’te 3 buçuk dönüm araziyle emekliliğini geçirmek üzere bağ evi kurdu. 

10 senedir elektriğe para vermiyor

Arazideki boş alanları tarlaya, ekili araziyi seraya çeviren 78 yaşındaki Mehmet Çolak, elektrik altyapısının çok maliyetli olması sebebiyle kendi elektriğini üretmeye başladı. Güneş panelleriyle bir elektrik şebekesi inşa eden Mehmet Çolak, 10 senedir elektriğe para vermiyor. Mehmet Çolak, bu sistemle evi için ihtiyaç duyduğu elektriğin yanı sıra serası ve ekili arazisinin su ihtiyacını, ürettiği elektrik aracılığıyla kendisine ait olan kuyudan çekerek karşılıyor. 

“Bütün ışık ve elektrik ihtiyacımı karşılıyor” 

Ürettiği elektriğin bağ evinin yanı sıra sera ve tarlada da ihtiyacı karşıladığını ifade eden Çolak, “Elektrik olmaması sebebiyle mecburen güneş enerjisini burada kullanıyorum. Panelleri yerleştirdim, pervanem de var. Elektrik üretip aküleri dolduruyorlar. Bütün elektrik ve ışık ihtiyacımı karşılıyor. Buradan sağlanan elektrikle kuyudan su çekerek depolarımı dolduruyorum. Depolardan aldığım suyla damlama sistemiyle tarlamı ve seramı ve tarlamı suluyorum” sözlerini kullandı.

“Normal şebeke elektriğinden farkı yok” 

Şu an ürettiği elektriğin, şebeke elektriğinden bir farkı olmadığını belirten Mehmet Çolak, bu sistemin kendisini 10 sene boyunca büyük bir maliyetten kurtardığını söyleyerek şu açıklamaları yaptı:

“Eskişehir'de yaşıyorum. Emekliliğimden sonra canım sıkıldı, boş kaldım. Elektriğim de yoktu. Sulama için gerekli olduğunu belirtim, fakat tüm maliyeti benim karşılamam gerektiğini ifade ettiler ve 25 bin TL gibi bir maliyet çıkarttılar bana. 10 yıl önce bu çok büyük paraydı. Ben de internetten bin TL’ye bir pervane sipariş ettim ve ayrıca bir tane de akü satın aldım. Ardından güneş panelleri çıktı. Böyle devam ederken şimdi sistemi iyice büyüttüm ve her işimi burada kendi elektriğimle yapıyorum. 3 buçuk dönümlük arazimi, 10 yıldır güneş enerjisiyle ürettiğim elektrik aracılığıyla suluyorum. Normal şebekeden farkı yok, hiçbir sıkıntım da yok” 







Yorumlar (0)