ODTÜ'nün müsilaj analizinde çarpıcı sonuçlar

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü, Bilim-2 gemisiyle Marmara Denizi’nde yaptığı müsilaj araştırmasına devam ediyor. Bu defa “derin” yapılan araştırmalarda ilk kez denizin 100 metre derinindeki müsilajlar incelendi. 

GÜNDEM 24.06.2021, 11:45 25.06.2021, 09:51
ODTÜ'nün müsilaj analizinde çarpıcı sonuçlar

Marmara Denizi Bütünleşik Modelleme Sistemi (MARMOD) Projesinde gören alan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü görevlileri, denizdeki müsilaj araştırmalarına devam ediyor. Çınarcık Çukuru ve Adalar’ın güneyinde yürütülen çalışmalarda bilim insanları, ilk kez Marmara’nın 100 metre ve ötesinden müsilaj verisi topladı.  



Derinlik, tuzluluk, oksijenlilik, sıcaklık, klorofillik, bulanıklık, ışıklılık gibi konuları araştırmak için denizin derinliklerinden su ve müsilaj örnekleri alan CTD Rozet Sistemi, deniz dibindeki plankton ağlarından ve taban çamurundan da örnekler aldı. Numuneler, gemi içerisindeki laboratuvarlarda incelendi ve burada, üzerlerinde çeşitli deneyler yapıldı. 



1210 metrelik Çınarcık Çukuru’na inildi 



Bilim-2 gemisinin ikinci durağı olan Çınarcık Çukuru’nda ise 1210 metre derinliğe inildi. Burada da Adalar’daki numunelerin aynıları toplandı ve laboratuvarlarda deneyler yapıldı.  



ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel, 3 haftadır yürüttükleri çalışma ile ilgili bilgiler verdi: “Marmara’nın 100 metre ve ötesindeki müsilaj tabakalarını kontrol ettik. Bu tabakalar indi mi ve indiyse deniz için sonuçları ne oldu onu araştırdı. Bugün, Adalar ve Çınarcık Çukuru olmak üzere iki yer ziyaret ettik. Bulgularımıza göre 30 metrelik alanda müsilaj oldukça yoğun. Bunun ötesinde ise yoğunluğa rastlamadık. Denize indirdiğimiz ağlarla ve görüntülemelerle, müsilajın dibe çökmediğini anladık. 100 metrelik sularda, 30 metrenin altında oksijen az da olsa var.” 



“Bir ilki başardık” 



Yücel: “Bugün, Çınarcık Çukuru’nda bir ilki başardık. Marmara’nın en derin noktasından deniz tabanı örneklerini aldık. 1210 metre derinlikten aldığımız örneklere göre yine derinliklerde oksijen olduğunu gördük. Fakat buradaki oksijen miktarı oldukça az. Ayrıca bu tabanda da müsilaj örneklerine rastlamadık.” 



“25 istasyon boyunca bu şekilde çalışacağız” 



Yücel: “Marmara ve Karadeniz’de belirlediğimiz 25 istasyon boyunca bu şekilde çalışacağız. Müsilajın tabana yayılıp yayılmadığına bakacağız. Bugün bizin için en sevindirici haber, müsilajın en fazla 40 metre derinliğe inmiş olması. Buna karşın kıyı kesimlerinde müsilajın 50 metreye kadar indiğini görmek de mümkün. Benim endişem, geçen haftaki seferlerimizden ötürü. Geçen hafta Güney Marmara’daydık. Burada riskin daha fazla olduğunu gördük. Buradaki örneklerimizi oradakilerle karşılaştırınca net rapor hazırlayabileceğiz. Fakat şimdiden diyebiliriz ki Kuzey Marmara’da durum daha iyi. Müsilajın dibe çökmemesi de oldukça iyi.” 



“Müsilaj, oksijeni 2,5 saatte tüketti” 



ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Mustafa Mantıkçı: “Adalar’ın güneyindeki istasyondan aldığımız müsilaj üzerinde deneyler yaptık. Bu deneylerde gördük ki müsilaj, oksijeni 2,5 saatte tüketiyor. Müsilajlı suyun da aynı etkiyi yaptığını söyleyebiliriz. Müsilaj deniz tabanına indiği takdirde 2,5 saat içinde tüm deniz canlıları tükenebilir.” 

Yorumlar (0)