Kadına şiddeti bitirecek hamle! 5 milyon erkeğe eğitim…

İçişleri Bakanlığı tarafından kadına şiddetle mücadele çalışmaları kapsamında dikkat çekici bir adım atıldı. 81 ile gönderilen genelge kapsamında toplam 5 milyon erkeğe eğitim verileceği duyuruldu. Bunun yanı sıra elektronik kelepçe adedinin 1500’ün üzerine çıkacağı ve konukevleri sayısının da arttırılacağı belirtildi. 

YAŞAM 02.04.2022, 12:57 02.04.2022, 13:02
Kadına şiddeti bitirecek hamle! 5 milyon erkeğe eğitim…

Her geçen gün sayısı daha da artan kadına şiddet vakaları, toplumun huzur ve güvenliğini derinden yaralamaya devam ediyor. Kadına şiddetin önünü kesmek için harekete geçen İçişleri Bakanlığı, geniş çaplı bir karara imza atarak milyonları ilgilendiren bir çalışmayı hayata geçiriyor. Bu kapsamda 81 il valiliğine gönderilen "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2022 Faaliyet Planı" temalı genelge ile yürütülecek projelerin detayları paylaşıldı. 

Hedefler sıralandı

Bakanlık tarafından gönderilen genelgede 5 temel hedef ön plana çıkıyor. Kadına şiddeti tamamen ortadan kaldırmak ve toplumda kalıcı huzuru sağlamak asıl amaç olarak dikkat çekiyor. Belirlenen 5 ana hedef başlıkları arasında koruyucu ve önleyici hizmetler, adalete erişim ve mevzuat, toplumsal farkındalık, politika ve koordinasyon ile veri ve istatistik alanları yer aldı. Genelgede 2022 yılı içerisindeki faaliyet planında bulunan yaklaşık 110 performans verisi de paylaşılarak bilgilendirmelerde bulunuldu. 

Milyonlarca erkeğe eğitim verilecek

Genelgenin en dikkat çeken başlıklarından biri ise 5 milyon erkeğe kadına şiddeti önleme hususunda eğitim verilecek olmasıydı. Bu kapsamda milyonlarca erkek, kadına şiddeti önleme konusunda ve çeşitli alt başlıklar hakkında eğitime tabi tutularak bilgilendirilecek. Gerçekleştirilecek olan bu geniş kapsamlı eğitimler, ilgili kurumlarla koordinasyon içerisinde hayata geçirilecek. 

Konukevi sayısı artıyor

Genelgede konukevleri sayısının arttırılması ve ek konukevlerinin hizmete açılması da yer alıyor. Bu kapsamda yılsonuna kadar ilgili belediyeler tarafından en az 10 adet daha yeni kadın konukevi faaliyete geçirilerek hizmete sunulmuş olacak. 

Denetimler arttırılacak

Kadına yönelik şiddeti önleme çalışmaları kapsamında denetimler de arttırılacak. Özellikle risk grubu içinde olduğu tespit edilen ve tekrarlanan vakaların takibi konusunda, bölgelerdeki ilgili kurumların bünyesinden risk yönetim grubu kurulacak, kolluk personeller de bu hedef doğrultusunda teyakkuzda olacak. Boşanma aşamasında olan ve hakkında tedbir kararı alınan hükümlüler tahliye aşamalarında kolluk kuvvetlerine anlık bilgi verecek. Bu kapsamda yeni bir veri sistemi hayata geçirilecek. 

Güncelleme çalışmaları devam ediyor

Geniş çaplı genelgede risk değerlendirme parametreleri hususunda bilgiler de paylaşıldı. Bu kapsamda parametreler her sene düzenli olarak güncellenerek daha sağlıklı bir değerlendirme sürecine imkân sağlanacak. 

Gizlilik kararları konusunda önemli gelişme

Kadına şiddet vakalarında mağdurun daha etkin şekilde korunması amacıyla hayata geçirilen gizlilik kararları, ilgili kurumlarca hızlı ve eksiksiz şekilde uygulanacak. Bu çalışmalar İller İdaresi Genel Müdürlüğü denetiminde ve kontrolünde gerçekleştirilecek. Kadına şiddeti önleme alanındaki faaliyetleri değerlendirme çerçevesinde eksik noktaların tespiti için tüm şehirlerin genelinde İZDES ekipleri araştırma ve incelemeler gerçekleştirecek. 

İZDES heyetleri saha çalışmalarına katılacak

İZDES ekiplerinin bölgelerde yapacakları çalışmalar sonucu ulaştıkları değerlendirme ve tespitler, gerekli kararı uygulamakla yükümlü birimlere aktarılarak, bilgiler verilecek. Böylelikle gerekli tedbirlerin daha hızlı bir şekilde alınmasına zemin hazırlanacak. Genelgede yer alan kadına şiddeti önleme faaliyetleri çerçevesinde AFAD ve Göç İdaresi Başkanlığı bünyesinde çeşitli eğitimlerin verilmesi ve ilgili planlamaların yapılması hususunda da çalışmalar aktarıldı. 

KADES’te 5 milyona doğru

Kadına yönelik şiddetle mücadelede en etkin araçlar arasında yer alan ve bugüne kadar yaklaşık 3.4 milyon kişi tarafından kullanılan KADES uygulamasının 2022 yılı sonuna kadar yaklaşık 5 milyon indirme sayısına erişmesi sağlanacak. Öte yandan bakanlık bünyesinde kesintisiz olarak takip imkânı sunan elektronik kelepçe adedi de yüzde 50 arttırılarak 1500’e çıkarılacak. Merkezlerde kesintisiz olarak takip özelliği bulunan ünite adedi de yüzde 100’lük bir artış oranıyla 24’e de yükselecek. 

Müdürlük sayılarında artışa gidiliyor

81 il valiliğine gönderilen genelge kapsamında ilgili müdürlük ve komutanlıkların kadına yönelik şiddetle mücadele gruplarının kadro sayısında da artışa gidileceği vurgulandı. Bu çerçevede, Jandarma Genel Komutanlığı’nda faaliyet gösteren aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadele biriminin şube müdürlüğü sayısının 127’ye yükseleceği belirtildi. Emniyet Genel Müdürlüğü içinde faaliyetlerini yürüten aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadele büro amirliklerine de çeşitli başlıklar altında eğitimler gerçekleştirilecek bu birime toplam bin adet yeni polis dâhil olacak. 

Yüzbinlerce kolluk personelline eğitim

Yıl içerisinde kolluk personellerine de bu husus kapsamında eğitimler verilerek bilgilendirmeler yapılacak. Bu çerçevede toplam 110 bin kolluk personeli eğitimlerini tamamlayarak çalışmalarını yürütecek. Bunun yanı sıra farkındalık eğitimlerini sağlamak amacıyla Polis Akademisi ile Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi’nde de çalışmalar yürütülerek öğrencilerle bilgi paylaşımı gerçekleştirilecek. 
Kadına yönelik şiddeti önleme çalışmaları kapsamında el kitapçığı dağıtımına da devam edilerek vatandaşlar arasında farkındalık oluşturulacak. 

3 ayda bir toplanacaklar

Gerçekleştirilecek olan bu geniş kapsamlı çalışmaları değerlendirmek ve istişarelerde bulunmak amacıyla ilgili koordinasyon ve komisyon üyelerinin katılımıyla, vali veya kaymakam başkanlığında 3 ayda bir toplantılar yapılacak. Kadına yönelik şiddeti önleme hedefleri kapsamında çeşitli kampanyalar da düzenlenerek toplumsal bir farkındalık oluşturulacak. 

Yorumlar (0)