Babacan: Erdoğan, ekonomistse haydi düzeltsin ekonomiyi

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'ekonomistim’ şeklindeki açıklamasına dair, "Sayın Erdoğan eğer ekonomist ise haydi bir an önce ekonomiyi düzeltsin" dedi.

EKONOMİ 02.04.2022, 13:13 02.04.2022, 18:17
Babacan: Erdoğan, ekonomistse haydi düzeltsin ekonomiyi

Babacan, katıldığı TV programında muhalefet liderleri ile yaptıkları yuvarlak masa toplantısını kendi genel merkezlerinde de organize ettiklerini belirtti ve şunları söyledi: “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçiş yapmak için yol haritası hazırlamaya karar verdik. Bunun içinde ortak bir komisyon oluşturduk. Seçim güvenliğini etkin kılmak için bu komisyonu kurma kararı aldık. Bizim sandıklara sahip çıkmamız gerek. Tüm partiler bu durumu ortak bir organizasyon bünyesinde yaparsa oyunu, hileyi, hurdayı önlemiş oluruz’’

‘Yapmak istediğimiz işe en uygun kişiyi cumhurbaşkanı adayı seçeceğiz’

“Geçiş sürecini yönetebilecek, ülkeyi parlamenter sisteme ulaştıracak hem cumhurbaşkanı hem de meclis başkanı adayı kolay bulunur. Önemli olan adayın ne yapılacağıdır” diyerek görüşlerini dile getiren Babacan, açıklamalarına şöyle devam etti: “Öncelikle yapmak istediğimiz işi tanımlayacağız. Yapmak istediğimiz işe uygun olan cumhurbaşkanı adayını bu sürecin sonunda seçeceğiz.’

‘Erdoğan, ekonomistse haydi düzeltsin ekonomiyi’

Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘ekonomistim’ şeklindeki açıklaması için ise şunları söyledi: "Sayın Erdoğan eğer ekonomist ise haydi bir an önce ekonomiyi düzeltsin. Dört senedir Erdoğan’ın elini tutan var mı? Dört sene boyunca tek bir imza ile bu ülkede kendisi istediği her şeyi yapmıyor mu? Düzeltemiyor. Çünkü Erdoğan ‘Ben her şeyi bilirim' der ama hiçbir şey yapmaz. 1994 krizi çıktığında da ülkeyi yöneten kişi ekonomi profesörüydü. O da ‘Ben her şeyi bilirim' diyerek saçma talimatlar verdi. Bir ülkenin başında olan kişi ‘Ben bu işi biliyorum' dediğinde korkun. O kişi kesin yanlış işler yapacaktır. ‘Bilenler ile konuşuyorum' diyorsa eğer ümitlenin.”

‘Kendilerini boşuna rezil etmesinler’

İktidar değişikliği halinde kaç tane ‘yap-işlet-devret’ projesi varsa tümünü yasama, yargı ve idari denetime tabi tutmak üzere çalışacaklarını dile getiren Babacan, “Boşuna onlar hikâye anlatmasınlar. Bu ülkenin ekonomisini 13 sene ben yönettim. Ne oyunlar döndüğünü hepimiz biliyoruz. Kendilerini boşuna rezil etmesinler. Zamanı gelince her şey ortaya çıkacak’ diyerek açıklamalarına devam etti.

‘Esnaf, memur, çiftçi, işçi mağduriyet yaşamıyor mu?’

Bugün itibari ile kur korumalı mevduatın senede 36 milyar maliyeti bulunduğunu belirten Babacan, “Sayın Erdoğan bu durumu açıklarken ‘Mevduat sahipleri olanlar mağdur oluyor, onların mağdur olmalarını biz istemiyoruz' dedi. Peki, kur atışında onlar mağduriyet yaşıyor da bizim memurumuz, esnafımız, işçimiz, gencimiz çiftçimiz yaşamıyor mu aynı mağduriyeti?” diye sordu.

Döviz olmadığı zaman kur artıyor

Dolar kurunda yaşanan artışın sebebine ülkedeki döviz kıtlığının neden olduğunu açıklayan Babacan, Merkez Bankası'nın döviz pozisyonunun eksi 55 milyar dolara düştüğünü söyledi. Babacan, açıklamalarını “Ülkede döviz olmadığı zaman kur artıyor, tabi kur arttığı zamanda her şeye A'dan Z'ye kadar zam geliyor” sözleriyle sürdürdü. Ali Babacan, dün akşam saatleri itibariyle borçlanma faizinin de yüzde 26’ya çıktığını belitti.

Yorumlar (0)