Hacı Zibale Bağdat’ta iftar sofralarını süslüyor

Irak'ın başkenti Bağdat'ta son Osmanlı Valisi Nazım Paşa'nın da uğradığı "Hacı Zibale İçecekleri" isimli 101 yıllık dükkanda üretilen kuru üzüm suyu, Bağdatlıların iftar sofralarını süslemeye devam ediyor.

YAŞAM 30.04.2021, 10:47 30.04.2021, 13:19
Hacı Zibale Bağdat’ta iftar sofralarını süslüyor

Tarihi Reşit Caddesi’nde inşa edilen ilk binada bulunan Hacı Zibale, Bağdatlılar için sembol mekan konumunda.

Bağdat kadar köklü bir tarihe sahip olan Hacı Zibale, ilk olarak 1900 yılında açılarak müşterilerine hizmet vermeye başlamış.

Osmanlı Valisi'nden Talabani'ye uzanan tarih

Hacı Zibale, Osmanlı Valisi Nazım Paşa'dan başlayarak Başbakan General Abdulkerim Kasım, Cumhurbaşkanları Abdusselam Arif, Ahmet Hasan el-Bekir, Saddam Hüseyin ve Celal Talabani'ye kadar pek çok idarecinin içecek tercihi arasında yer almış.

Irak’ta kraliyet döneminden başlayarak cumhuriyet ve 2003’teki ABD işgali sonrası dönemde hüküm sürmüş birçok devlet insanının fotoğraflarıyla duvarları süslü olan dükkanda diğer Arap ülkeleri liderleri de "zebib" denilen kuru üzüm suyundan tatmış.

Osmanlı’nın son dönem Bağdat Valileri Halil ve Nazım Paşalar’ın da burada zebib içtikleri olmuş.

“Irak Devleti’nden önce burası vardı”

Hacı Zibale’nin oğlu Muhammed Abdulgafur Zibale, Hacı Zibale’nin Irak Devleti kurulmadan önce 1900 yılında açıldığını belirtip “Osmanlı Valisi Nazım Paşa döneminde Bağdat'ta kuru üzüm suyu satan bir tek biz vardık ve o dönem para birimi de Türk Osmanlı parasıydı.” dedi.

Saddam Hüseyin’in de uğrak mekanı  

Tüm Irak Kralları ve devlet liderlerinin Hacı Zibale’den geçtiğini söyleyen Hacı Zibale'nin oğlu Hacı Muhammed, Saddam Hüseyin’in Cumhurbaşkanı olmadan önce öğrenciyken de dükkana geldiğini belirterek “Devlet başkanı olduktan sonra Yaser Arafat, Ürdün Kralı Hüseyin ve Mısır eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’le 3 kez ziyaret etmişti." dedi.

Hacı Zibale'nin yabancı diplomatlar ve misyon temsilcilerinin vaktiyle uğrak yerlerinden olduğunu kaydeden Hacı Muhammed, ayrıca ülkede iz bırakmış tüm sanatçılar, edebiyatçılar ve şairlerin de üzüm suyuna ilgi gösterdiklerini belirtti.

“Bağdat’ta bizle yarışacak kimse yok”

Hacı Muhammed, 2003 sonrasında Celal Talabani’nin eşi Hero Talabani ile birlikte Hacı Zibale’ye gelip zebib içtiklerini belirterek “Bağdat'ta en büyük lider ve askerden en küçük vatandaşa kadar ürettiğimiz üzüm suyunu tatmayan yoktur. Özellikle Ramazanda müşterilerimiz hiç kesilmez. Çünkü bizimle yarışacak kimsenin olmadığını biliyorlar." diye konuştu.

“Irak medeniyetin kaynağı ama…”

Hacı Zibale'nin bulunduğu tarihi caddenin aslına uygun olarak restore edilememesinden şikayet eden Hacı Muhammed, Irak'ın yeniden turizm ülkesi olmasını temenni ettiklerini belirtip “Türkiye, İngiltere, Fransa ve tüm Avrupa ülkeleri gelirini büyük ölçüde turizmden elde ediyor. Irak, tüm tarih ve uygarlığın bulunduğu ülke ve medeniyetin kaynağıdır ama maalesef ülkelerin gerisinde kaldık." yorumunda bulundu.
 

Yorumlar (0)