Yoğun kar her şeyi dondururken meyve sebze fiyatlarını harladı 

İstanbul başta olmak üzere yurt genelinde olumsuz seyreden hava koşulları ve zorlu kış şartları sebebiyle sebze ve meyve hallerinde adeta deprem meydana geldi. Yolda kalan gıda tır ve kamyonlarının hallere ulaşamaması, vatandaşların ellerinde kalan ürünleri yüksek fiyattan satmasına sebep olurken geçtiğimiz hafta 15 TL olan patlıcan bu hafta 22 TL’ye çıktı. Tüm yeşillik ürünlerinin fiyatları ise yüzde 100 oranında arttı. Üreticiler ve tedarikçiler yolların açılması ve araçların hızlı şekilde sevkiyata başlaması için gün sayarken vatandaşlar da cep yakan ekonomide manavı teğet geçiyor. 

TARIM 27.01.2022, 17:13 27.01.2022, 17:16
Yoğun kar her şeyi dondururken meyve sebze fiyatlarını harladı 

Yurt genelinde yaşanan olumsuz hava koşulları yaklaşık 10 gündür vatandaşlara çile çektiriyor. Şehir içinde kapanan yollar, insan boyuna yaklaşan kar kalınlığı, tipi ve buzlanan sokaklarda hayat mücadelesi veren halk hayatında hiç görmediği kış koşullarının toplamını 10 gün içinde gördü. İstanbul başta olmak üzere 81 ilin tümü hava muhalefetinden nasibini alırken durumdan şikayet edenler yalnızca okula/işe gitmek zorunda olanlar olmadı.  



Sebze meyve sevkiyatı durdu 

Şehir içinde ve şehir dışında kapanan yaklaşık 100 farklı yol sebebiyle sebze ve meyve sevkiyatı tamamen durdu. Örtü altı tarımın başkenti sayılan Antalya’da sera ürünlerinin hasat vakti yaklaşık 1 aya çıktı. Hava şartları olumluyken 3-4 günde bir yapılan hasatlar artık 25-30 günde yapılır oldu. Sera üreticileri her akşam soba yaksalar da hasat vaktini düşürmenin çaresini bulamadılar. Hali hazırda az olan ürün, kamyon ve tırlara yüklenerek 81 il genelinde dağıtıma çıkarılmak istendi ancak yolların kapalı olması sebebiyle şehirlere yeni ürün girişi yapılamadı.  



En çok patlıcanın fiyatı arttı 

Yeni ürün sevkiyatı yapılmadığı için hallerde kalan ürünlerin fiyatlarında artış yapıldı. Yeşilliklere yapılan zam oranı yüzde 100’ü bulurken patlıcan da fiyatı en çok artan ürün oldu. Geçtiğimiz hafta 17 TL’den satılan patlıcan bu hafta 22 TL’yi buldu. Hal esnafları ise durum hakkında şunları dile getiriyor: “Yoğun kar, hali vurdu. Ürünler artık ya hiç gelmiyor ya da çok az geliyor. Nakliye fiyatı 40 kuruştan 80 kuruşa çıktı. Antalya karı, seralara zarar verdi. Göbek marulun kasası 25 liradan satılıyor. Elmanın kasası 4 liradan, portakalı kasası da 5 liradan satılıyor. Geçen hafta 1,5 liraya satılan maydanoz bu hafta 5 liradan satılıyor. Maydanozun kasası 30 liradan 60 liraya çıktı. Dere otunun sandığı 30 liraydı, şimdi de 70 liraya satılıyor. Çiftçiler artık ürün toplayamıyor çünkü havadan dolayı ürün büyümüyor. Ancak şu anda İstanbul’da meyve sebze talebi çok fazla. Bu talep bir süredir karşılanmıyor.” 

Yorumlar (0)