Kazak Senatosu, Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in yetkilerini elinden aldı 

Kazakistan Senatosu, Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in “ömür boyu başkanlık” yetkilerinin elinden alınması hakkındaki teklifi onayladığını açıkladı.  

DÜNYA 27.01.2022, 17:37 28.01.2022, 13:42
Kazak Senatosu, Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in yetkilerini elinden aldı 

Kazakistan Parlamentosu’nun en üst kanadı olan Kazakistan Senatosu bugün tarihi bir teklifi onayladı. Ülkenin kurucu Cumhurbaşkanı olarak senelerdir görevini sürdüren Nursultan Nazarbayev’in var olan “ömür boyu başkanlık” yetkisi bugün elinden alındı. 

Halk Asamblesi ve Güvenlik Konseyi’nde ömür boyu başkanlık yapması için elinde yetkiler olan Nazarbayev bugün görüşüldü. Siyasiler tarafından ele alınan yasa tasarısı ve sonrasında saatlerce süren görüşmelerin ardından Nazarbayev hakkındaki teklif onaylandı. 



Devlet inisiyatifleri istişare edilmeyecek 

Kazakistan Senato’sunda görüşülen bir diğer karar da devlet inisiyatiflerinin Nazarbayev ile istişare edilmesinin zorunluluğunun kaldırılmasıydı. Meclis'in bu yasa tasarısını da kabul etmesinin ardından iki madde de Cumhurbaşkanı Kasım Cömer Tokayev’e gönderilecek.  

Kazakistan’ın kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, 30 sene boyunca ülkeyi yönetmiş ve Mart 2019 tarihinde istifa etmişti. Ardından, Halk Meclisi ve Güvenlik Konseyi başkanlığı yapmaya başlamıştı. 

Yorumlar (0)