Karaciğer naklinde bir ilk!

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü, dünyada ilk olacak 3, 4 ve 5 canlı vericili çapraz karaciğer naklini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Enstitü, 26 ülkeden 301 sağlık turizmi hastasına nakil gerçekleştirdi. Bir sonraki hedef ise hayvandan insana nakil olarak belirlendi.

SAĞLIK 07.08.2019, 10:25
Karaciğer naklinde bir ilk!

Malatya’daki İnönü Üniversitesi’nin Karaciğer Nakli Enstitüsü, 5 hastaya eşzamanlı karaciğer nakli ile dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Enstitü, şimdi de 3, 4 ve 5 canlı vericili çapraz karaciğer naklini gerçekleştirmeye hazırlanıyor.  

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Türkiye’de kanunların çapraz nakle imkân tanıdığını ve bu işlem için yalnızca ailelerin onayının alınması gerektiğini kaydetti. Kızılay, "Bu uygulama sayesinde donörü ile uyumsuz karaciğer hastalarına da başka donörlerden nakil yapılacak. Tüm hastaların aynı anda ameliyata alınarak işlemin tamamlanması ise bu projenin en önemli özelliği. Çünkü tıp etiği bu hastalara aynı anda nakli öngörüyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ilk karaciğer veri tabanı kurulacak

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, bazı hastaların vericileri ile kan grubu gibi etkenler sebebiyle uyum sağlayamadığı için karaciğer nakledilemediğini hatırlattı. Türkiye’nin ilk karaciğer veri tabanının Karaciğer Nakli Enstitüsü bünyesinde kurulacağını kaydeden Kızılay, "Bu sayede donör bekleyen hastalar veri tabanı üzerinden eşleştirilerek çapraz nakil işlemiyle sağlığına kavuşturulacak." diye konuştu.

Karaciğer naklinin merkezi 

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Malatya’nın karaciğer naklinin merkezi haline geldiğine dikkat çekti. Yılmaz, "Çapraz karaciğer nakli projesi hayata geçtiğinde tarafların anlaşması durumunda karaciğer ameliyatları yapılacak. Bu konuda YÖK ve Sağlık Bakanlığı’ndan gerekli izinleri bekliyoruz." dedi.

26 ülkeden hastalar geldi

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü'nde bugüne kadar 2 bin 500’den fazla karaciğer nakli başarı bir şekilde yapıldı. 2019 yılının ilk 7 ayında 152 kişi karaciğer nakli ile sağlığına kavuştu. Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere Ortadoğu ülkeleri ve Avrupa’dan hastalar, karaciğer nakli olmak için Malatya’nın yolunu tutarken, 2018 yılında 26 ülkeden 301 sağlık turizmi hastası da yine merkeze geldi. Gelen hastalar, 3 milyon TL’nin üzerinde kazanç sağladı. 

Merkezde kök hücre, kemik iliği ve ince bağırsak nakilleri de yapılıyor. Ayrıca, hayvanlardan insanlara nakil üzerinde çalışmalara devam ediliyor.

Hasta yakınlarına konaklama imkânı

Malatya’nın yolunu tutan tüm hastaların yakınları, inşa edilen iki konukevinde misafir ediliyor. Malatyalı İşadamları Derneği tarafından yaptırılan MİAD Konukevi ve Malatyalı işadamı Mehmet Şahin Nalbant tarafından yaptırılan ikinci konuk evi, bölgeye gelen vatandaşlara rahat konaklama olanağı sağlıyor. 

Turgut Özal Tıp Merkezi’nin bahçesindeki misafirhanelerin ücretlerinin yüzde 30’u, 'Askıda Oda' projesi ile sağlandı. Odaların ücretleri Malatyalı iş adamlarının yaptığı bağışlarla karşılandı. 

Yorumlar (0)