Suriyeliler için 'İstanbul' modeli

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 'Düzensiz Göçle Mücadele Çalışmaları'na ilişkin güncel verileri paylaştı. Yerlikaya, sadece 3 haftada yaklaşık 20 bin Suriyelinin farklı illere sevk edildiğini kaydetti.

GÜNDEM 07.08.2019, 11:08 07.08.2019, 11:22
Suriyeliler için 'İstanbul' modeli

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, dün İstanbul Valiliği'nde bazı internet ve TV kuruluşlarından basın mensuplarıyla bir araya geldi. Vali Yerlikaya, 'Düzensiz Göçle Mücadele Çalışmaları' kapsamında uygulanan 'İstanbul' modeline ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Saat 16.00'da başlayan ve yaklaşık iki saat süren toplantının ana gündem maddesi ise 'kayıt dışı Suriyeliler' oldu.

12 Temmuz gününden itibaren düzensiz göçle mücadele çalışmalarını başlatan ve Suriyelilerin 20 Ağustos tarihine kadar İstanbul'dan kayıtlı bulundukları illere sevk edileceklerini bildiren Yerlikaya, bu kapsamda atılan adımlara ilişkin güncel bilgileri paylaştı. 

"20 bin Suriyeli farklı illere gönderildi" 

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 12 Temmuz- 5 Ağustos tarihleri arasında yaklaşık 20 bin Suriyelinin farklı illere sevk edildiğini kaydetti.
 
Suriyeliler dahil toplam 14 bin 735 yabancı uyruklunun Geri Gönderme Merkezleri'ne (GGM) sevk edildiğini belirten Yerlikaya, kayıt dışı durumdaki 3 bin 346 Suriyeli vatandaşın da Geçici Barınma Merkezlerine (GBM) gönderildiğini aktardı.

"Fatih ilçesinde çalışmalara başladık"

Vali Yerlikaya, "18 ilçede çalışmalar düzenliyoruz. Fatih gibi yoğun bölgelerde çalışmalara başladık. Bu tüm ilçelere yayılacak." dedi.

İstanbul'un Fatih ilçesi, Suriyelilerin yoğun olarak bulunduğu bölgelerin başında geliyor.

"Yüzde 10'u bile sigortalı değil"

İstanbul'da çalışan göçmen sayısının 350 bin olduğunu ancak bunların yüzde 10'unun bile sigortalı olmadığını bildiren Yerlikaya, şunları söyledi:

"Sigortasız çalışan Suriyelilere ilişkin çalışmalarımız işletmeler kapsamında hızlı bir şekilde devam ediyor. Burada uygulama kapsamında yaptırımlar da uygulayacağız. Örneğin bir yıl boyunca Suriyeli bir işçinin sigortasız olarak çalıştırıldığı tespit edilirse işletmelere 230 bin lira ceza verilecek.

"İşletmelere rehberlik hizmeti verdik"

Ağustos sonuna dek bu konuda uyarı yapılacağını ifade eden Yerlikaya, "İşletmelere 11 bin 500'ün üzerinde rehberlik hizmeti verdik. Bu sayı daha da artacak. Suriyelilerin kayıt altına alınması için olumlu dönüşler oluyor. İşletmelerin bu konuda bilinçli bir şekilde hareket etmeye başladığı örnekleri gördüğümüzü ifade edebiliriz." diye konuştu.

Kayıt dışı istihdamın önlenmesi amacıyla gerek vatandaşlara, gerekse yabancı uyruklu çalışanlara yönelik 25 Ağustos tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü tarafından rehberlik amaçlı iş yeri ziyaretleri gerçekleştirilecek.

Suriyeliler 3 kategoriye ayrılıyor

Türkiye'de kayıtlı 3 milyon 643 bin Suriye vatandaşı bulunuyor. İstanbul'daki Suriyeliler üç ayrı kategoriye ayrılıyor:

  • Geçici koruma kapsamında İstanbul'da kayıtlı olan Suriyeliler (547 bin 943)
  • Başka illerde kayıtlı olup, o illerde ikamet etmesi gerekirken İstanbul'a gelen Suriyeliler
  • Düzensiz göç kapsamı içerisinde olup, hiçbir yerde kaydı bulunmayan Suriyeliler

"Yeni doğan çocuklar İstanbul'a kaydedilmeyecek"

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, eylül ayında başlayacak eğitim-öğretim yılına ilişkin çalışmalar çerçevesinde öğrenci durumunda olan Suriyeli çocukların durumunu da değindi.

İstanbul'da öğrenim gören çok sayıda Suriyeli çocuğun bulunduğunu belirten Yerlikaya, bunlardan 2 bin 100'ünün kaydı farklı illerde olan ailelerden olduğunu kaydetti. Yerlikaya, ağustos sonuna kadar 'bulunduğu kente sevk' programının bu aileler için yeniden değerlendirileceğini aktardı.

Vali Yerlikaya, İstanbul'da kayıtlı olmayan bir ailenin yeni doğacak çocuğunun İstanbul'a kaydedilmeyeceğine de dikkat çekti. 

Yoğun Suriyeli göç akımı nedeniyle 2016 yılından beri İstanbul'da yeni kayıt uygulaması durdurulmuştu.

Yorumlar (0)