1900’lerden kalma aşı sertifikası, tarihin nasıl tekerrür ettiğini gösterdi 

Covid-19 ile birlikte pandemi, karantina ve aşılama terimleri pek çok insanın hayatına ilk kez girdi. Bu süreçte aşı, aşılama ve aşı kartı gibi sözcükler çok sık konuşuldu. Tüm bunların gölgesinde ise Kadıköy’de bir sahaf, koleksiyonu arasında 1900’lerden kalma aşı sertifikası buldu ve bunu yayınladı. Sertifika, tarihi tekerrürleri gözler önüne serdi. 

SAĞLIK 09.09.2021, 15:52
1900’lerden kalma aşı sertifikası, tarihin nasıl tekerrür ettiğini gösterdi 

Covid-19 ile mücadele için aşının öneminin sık sık vurgulandığı bu günlerde aşı olan vatandaşlara da aşı kartı verilmeye başlandı. Çoğunlukla dijital olarak verilen bu kartların bir benzerinin de 1906 senesinde, Osmanlı döneminde düzenlendiği ortaya çıktı. Tarihin tekerrürünü gösteren aşı kartı belgesini gün yüzüne çıkartan Kadıköy sahaflarından Bahtiyar İstekli, kartın, boyacı Nikola’nın oğlu Konstantin’in 3’üncü doz çiçek aşısını olduğunu gösterdiğini aktarıyor.  



Farklı zamanlarda farklı salgınlar yaşandı 

Dünya genelinde farklı zamanlarda farklı salgınların yaşandığı biliniyordu fakat Bahtiyar İstekli’nin koleksiyonundan çıkan bu aşı kartı ve 3’üncü doz çiçek aşısı ile bu bilgi bir kez daha netlik kazandı. İstekli, vesikalık hakkında şunları dile getiriyor: “Bu aşı belgesi uzun zamandır koleksiyonumda, bir kenarda bulunuyordu. Tarihimizde çok yoğun ve pandemik hastalıkların görüldüğünü biliyoruz. Bunlar için de çeşitli tedbirler alınmış. Aşılama bu tedbirlerden biri. Bu elimde bulunan belge, çiçek aşısından sonra verilmiş ve 1906 tarihli. İstanbul’da yaşana bir küçük çocuğa yaptırılan aşı yazılmış. O dönemde Osmanlı’nın nüfusu, Avrupa ve Rusya ile kıyaslandığında çok düşük kalıyordu. Bu sebeple Osmanlı’nın nüfusu çok önemliydi. Bu da nüfusun korunması için Osmanlı’nın çeşitli salgın tedbirleri almasına vesile oldu.” 



Yorumlar (0)