Resmi Gazete’de yayımlandı! ÖTV’de önemli değişiklik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla, ÖTV tebliği ile ilgili Resmi Gazete’de önemli bir genelge yayımlandı. Buna göre artık ÖTV tebliğinde ‘Bakanlar Kurulu’ değil, ‘Cumhurbaşkanı’ ibaresi yer alacak. Bu değişiklik ile birlikte Cumhurbaşkanı, motorlu araç ÖTV ve matrahlarında üst ve alt sınırı 3 katına kadar artırabilecek veya sıfırlayabilecek. 

OTOMOTİV 26.07.2022, 10:02 26.07.2022, 10:04
Resmi Gazete’de yayımlandı! ÖTV’de önemli değişiklik

Resmi Gazete’de bugün yayımlanan düzenlemeye ile birlikte ‘Özel Tüketim Vergisi Sayılı Liste Uygulama Tebliği’nde bulunan ‘vergi oranı ve yetki’ başlıklı maddede yeni düzenlemeler yapıldı. Buna göre maddede yer alan ‘Bakanlar Kurulu’ ibaresi yerine artık ‘Cumhurbaşkanı’ ibaresi yer alacak. Bir önceki uygulamada, Bakanlar Kurulu’nun ÖTV oranlarını bir kat artırma ya da sıfıra indirme yetkisi bulunuyordu. Yeni düzenleme ile bu karar Cumhurbaşkanı’na devredildi. Yayımlanan genelgede, Cumhurbaşkanı’nın ÖTV oranları ve matrahlarının alt ve üst sınırını 3 kat artırabileceği veya uygun görmesi halinde sıfırlayabileceği aktarıldı. 

‘İtfaiye öncü araçları’ ÖTV’den muaf tutuldu

Genelgedeki bir diğer düzenlemeye göre, Cumhurbaşkanı ayrıca ÖTV matrah oranları içinde kalmak şartıyla 83.03 GTİP numarasında yer alan motorlu araçlar için farklı matrah grupları kurabilecek. Ürünlerin motor gücü, sınıfı, cinsi, üst bölge gövde tanımı, değeri, emisyon türü ve istiap haddi gibi kriterler göz önüne alınarak, bu gruplar oluşturulabilecek. Bunun yanı sıra genelge kapsamında ‘itfaiye öncü araçları’ ÖTV kapsamından muaf tutuldu. Bu araçların ÖTV’siz teslimatı için gerekli düzenlemeler de gerçekleştirildi. 

Yorumlar (0)