İşin uzmanı uyardı: İkinci el araç alacaklar dikkat

Kaza ile birlikte araçlarda devreye giren hava yastıklarının tamir sürecine ilişkin uyarılar yapan Oğuz Tosun, “Eksper esnasında hava yastığının içerisinde iç çamaşırı bile gördüğümüz oldu. 2'inci el otomobil alacaklar muhakkak işin uzmanına başvurmalılar.” dedi.

OTOMOTİV 16.01.2022, 20:44
İşin uzmanı uyardı: İkinci el araç alacaklar dikkat

Kaza anlarında büyük önem taşıyan hava yastığı, araçların farklı kısımlarında yer alabiliyor. Çarpmanın şiddetiyle açılarak araçtakileri korumayı sağlayan yastıklar, tamir sürecinin ardından yeniden aktif duruma getiriliyor. Tamir işleminde bez, giysi parçası ve iç çamaşırı gibi farklı malzemelerle bu yastıkların doldurulabildiği hususunda uyarılar yapan oto ekspertiz uzmanı Tosun, özellikle de 2'inci el araç satın almak isteyen yurttaşların çok dikkatli olması gerektiğini ifade etti. Araç satın alınmadan evvel muhakkak uzman görüşüne de başvurulması gerektiğinin altını çizen Tosun, gerçekleştirilen incelemelerle kaza anında hayatı tehdit eden darbelerin önüne geçileceğini belirtti.

"İç çamaşırı bile görüyoruz"

Hava yastıklarının tamiri esnasında duyarsız şahıslar tarafından farklı eşyaların tercih edildiğini söyleyen Tosun, “Araç sahipleri hava yastığının olup olmadığını bizler gibi anlayamayabilirler. Kontrollerde iç çamaşırı dahi gördüğümüz oluyor. Araç sahiplerinin bundan haberi olmuyor. Satıcının da haberinin olmadığı durumlar oluyor. Bazı aletlerle hava yastıklarının kapakları söküldükten sonra durum açığa çıkıyor" diye konuştu. 

"Çıkma ya da orijinal tercih edilmeli"

Tamir aşamasında uygulanan yöntemlere ilişkin konuşan Tosun, şunları kaydetti:

Birkaç tane tamir etme ve iptal etme şekli var. Başka bir araçtan temin edilen hava yastığı takılabiliyor. Mevcut hava yastığının tamiri de yapılabiliyor. İçi boş hava yastığının monte edilmesi ise en büyük sorun. Hava yastığının ne şekilde patladığı önemli değildir, nasıl tamir edildiği önemlidir. Kaza esnasında yolcuya ve sürücüye zarar vermemesi önemlidir. Tamirden sonra muhakkak teste tabi tutulması gerekiyor. Orijinal ya da çıkma hava yastıklarını tercih etmek en garanti yoldur."

“Uzmanına başvurmalılar"

2'inci el araç satın almak isteyen yurttaşların muhakkak uzman görüşüne başvurması gerektiğine işaret eden Tosun, “2'inci el araç alacaklar muhakkak işin uzmanına başvurmalılar. Yetkili servise, ustasına ya da bize getirmeleri lazım. Hava yastığını kontrol etmeyen ekspertizler de çok, bakılıp bakılmadığına ilişin soru sormalılar." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)