Khaby'nin "vatandaşlık" isyanı, İtalya'yı karıştırdı!

Hayatının 21 yılını İtalya'da geçirmesine rağmen vatandaşlık alamadığını söyleyen sosyal medya fenomeni Khaby Lame, verdiği bir röportajda isyan etti. Ülke çapında artan tepkiler üzerine Khaby'nin vatandaşlık başvurusu kabul edildi. Ünlü olduğu için Khaby'ye avantaj sağlandığını kaydeden çok sayıda sosyal medya kullanıcısı, duruma tepki gösterdi. Tepkiler üzerine Khaby'den açıklama geldi.

MAGAZİN 27.06.2022, 15:48 28.06.2022, 13:32 Hakan Öksüz
Khaby'nin "vatandaşlık" isyanı, İtalya'yı karıştırdı!

Hayatını İtalya'da sürdüren Senegal asıllı sosyal medya fenomeni Khaby Lame, 21 yıl boyunca vatandaşlık alamamaktan yakınıyordu. TikTok adlı video paylaşım platformunda yaklaşık 143 milyon takipçisi bulunan Khaby, vatandaşlık haklarından neden yararlanamadığıyla ilgili bir röportaj verdi.

21 yıldır İtalya'da bulunduğunu kaydeden Khaby (22), "Ailem, ben henüz bir yaşımdayken buraya geldi. İtalya'da büyüdüm. Bütün hayatım burada geçti. Eğitimimi de İtalya'da aldım. Kendimi italyan olarak görüyorum ancak katı yasalardan dolayı vatandaşlık alamıyorum." dedi.

"20 yıl boyunca bekledim, bu adil değil"

İtalyan kültürünün içinde büyüdüğünü söyleyen ünlü sosyal medya fenomeni, vatandaşlık hakkına sahip olmak için yetkililere çağrıda bulundu. Khaby, " Son 20 yıldır İtalya'dayım. Buranın kültürüyle büyüdüm. Halen daha vatandaşlık alabilmiş değilim. Bu hiç de adil değil. 20 yıl boyunca bekledim." diye konuştu.

Başvurusu nihayet onaylandı!

Sosyal medya fenomeninin verdiği röportaj, İtalya'da geniş yankı uyandırdı. Televizyon ve sosyal medya kanallarında ülkedeki sert vatandaşlık yasalarıyla ilgili çok sayıda program yapıldı. Yoğun talep üzerine harekete geçen İtalya Meclisi Üyesi Carlo Sibilia, Khaby Lame'in vatandaşlık başvurusunun onaylandığını bildirdi. 

Sosyal medyadan tepkiler geldi, Khaby açıklama yaptı!

Carlo Sibilia'nın yaptığı açıklama, sosyal medyada bu kez de tersi yönde tepkilere yol açtı. Ünlü olması nedeniyle Khaby'ye avantaj sağlandığını kaydeden çok sayıda kişi, bunun adil olmadığını ifade etti. 

Tepkiler üzerine açıklama yapan Khaby Lame, "Sadece bana vatandaşlık verilmesini istemem. Yaklaşık 1 milyon kişinin bu sorunu yaşadığını biliyorum. Yasalar değiştirilmeli ve diğer insanlar da bu haktan yararlanabilmeli." ifadelerini kullandı.

İtalya'da vatandaşlık hakkı nasıl alınıyor?

İtalya'da vatandaşlık hakkı almak bir hayli zor. Edinilen bilgilere göre İtalyan vatandaşı olabilmek için ebeveynlerden en az birinin İtalyan olması gerekiyor. Khaby örneğinde olduğu gibi ebeveynler yabancıysa işler zorlaşıyor. Bu durumdaki bir kişi, vatandaşlık başvurusu yapabilmek için 18 yaşını doldurmayı bekliyor. Başvuru yapan kişilerin uzun süre bekletilmesi, tepkilere neden oluyor.

Yorumlar (0)