Türkiye’nin en değerli hazinesi Samsun’da sergileniyor

Türkiye'de Karun hazinelerinden sonra en değerli hazine olarak kabul edilen Amisos Hazineleri, 64 parça olarak Samsun Müzesi’nde sergileniyor.

KÜLTÜR-SANAT 27.04.2024, 12:30 29.04.2024, 09:37 Melina Ay
Türkiye’nin en değerli hazinesi Samsun’da sergileniyor

Aminos Hazinesi, Samsun'da, 28 Kasım 1995'te gerçekleştirilen bir inşaat kazısı sırasında keşfedildi. Amisos Tepesi olarak bilinen alanda bulunan hazine, Pontus Krallığı hanedan üyelerine ait olduğu düşünülen 64 parçadan oluşuyor. Türkiye'deki en değerli hazine olan Amisos Hazinesi, cam, maden, pişmiş toprak, mermer ve altın gibi çeşitli malzemelerden oluşan 5 kategoride sınıflandırılıyor. Altın eserlerin tarihi M.Ö. birinci yüzyıla, diğer eserlerin tarihi ise M.Ö. 4’üncü yüzyıla kadar uzanmaktadır.

Müzede sergileniyor

Samsun Müzesi'nde sergilenen eserler arasında Helenistik Dönem'e ait altın kaplama boncuk taneleri, pişmiş topraktan yapılmış tütsü kabı ve kandil, amphoriskos, altın kolye, akik kolye, altın aplik, altın kolye ucu, altın küpe, altın bilezik, unguentarium (toprak şişe), kurşun kutu, altın taç, altın yüzük, altın kolye sallantısı, altın iğne, altın düğme, cam phiale (delik kase), cam kase, alabastron (zarif şişe), istiridye kabuğundan yapılmış kozmetik kabı, toprak üzeri altın kaplama sarkaç ve altın diadem (kralların otoriteyi temsil etmek için taktıkları kurdele) gibi değerli eserler bulunuyor.

Yorumlar (0)