Tarihi caminin bahçesinde bulundu: 600 yıllık

Ordu'da bir süre evvel restorasyon çalışmalarına başlanan Eskipazar Bayram Bey Camisi'nin bahçesinde 600 senelik medrese ve mimari kalıntılar olduğu tespit edilen yapılar gün yüzüne çıkarıldı.

KÜLTÜR-SANAT 11.08.2022, 00:25 12.08.2022, 08:45
Tarihi caminin bahçesinde bulundu: 600 yıllık

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, Altınordu ilçesindeki ilk yerleşim yeri olan ve bölgeyi Türk topraklarına katmayı başaran ilk beylik olan Hacıemiroğulları Beyliği döneminde 1380-90 seneleri arasında yapılan caminin restorasyon faaliyetlerinin devam ettiği kaydedildi. 

"Anadolu'nun tarihini aydınlatacak"

Restorasyon faaliyetleri esnasında Hacıemiroğulları Beyliği dönemini aydınlatacak tarihi kalıntılara denk gelindiği aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Ordu Büyükşehir Belediyesi ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle Eskipazar kazısında üç ay süreyle faaliyetlere başlayan 19 kişiden oluşan ekip, Anadolu'nun tarihini aydınlatacak eserleri gün yüzüne çıkardı. Bölgede camiden bağımsız olarak, farklı bir yapıya ait olduğu belirlenen bir duvar kalıntısı ve cami avlusundaki mezarlık bölgesinde medrese olduğu belirlenen bir yapı bulundu. Daha evvel iki tarihi hamamın restorasyonunun sağlandığı bölgenin 600 sene evvel bir eğitim merkezi olduğu tahmin ediliyor."

Bahse konu açıklamada, restorasyon çerçevesinde mimari yapıların gün yüzüne çıkarılması üzerine restorasyon projesinde revizyona gidildiğinin altı çizilerek, arkeolojik kazı ve restorasyon faaliyetlerinin birlikte yürütüleceği belirtildi.

Yorumlar (0)