Soylu açıkladı: Elazığ afet bölgesi ilan edilecek mi?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 6.8 büyüklüğünde depremle sarsılan Elazığ'ın afet bölgesi ilan edilip edilmeyeceğine ilişkin, "Afet bölgesi ilan edilsin demek siyasi bir yaklaşım, doğru değildir." dedi.

GÜNDEM 01.02.2020, 14:18 01.02.2020, 14:47
Soylu açıkladı: Elazığ afet bölgesi ilan edilecek mi?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 24 Ocak günü Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depreme ilişkin basın toplantısı düzenledi. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Elazığ'ın afet bölgesi ilan edilip edilmeyeceğine ilişkin, "Bizim kanunumuzda afet bölgesi yok, afete maruz bölge var. eğer bir bölgede yaşama imkanı tamamen kalkmışsa afete maruz bölge ilan ediliyor. Ama afet bölgesi denilen bir kavramımız söz konusu değil. Ama şu var, başından beri hem ekonomik olarak yapabileceğimiz tüm yardımları, sosyal yardımları da genel hayata etkin almaya çalışıyoruz. Yine diğer kurumlarımızın SGK, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ortaya koyduğu ertelemeler söz konusu, Enerji Bakanlığımızın ortaya koyabilecekleri var." ifadelerini kullandı. 

"Şehrin hayatını tamamen durdurmak söz konusu değil"

Kanunda "afet bölgesi" kavramının olmadığını bir kez daha vurgulayan Soylu, "Burada, kanunda böyle bir şey yokken, böyle bir talep yokken “afet bölgesi ilan edilsin” demek biraz siyasi bir yaklaşım olur. Şehrin hayatını tamamen durdurmak söz konusu değil. Bir, şehrin ekonomisine ne olacağını düşünüyoruz. Aynı zamanda hareketliliği düşünüyoruz. Ekstra bir takım meseleler çıkarsa hem şehrin içinde yaşayan arkadaşlarımızla hem diğer kamudan bunu isteyenlerle değerlendirilir. Ama şu anda buna bir vesileyle 'afet bölgesi ilan edilebilir' demek olmayan bir şeyi vatandaşımıza sunmak olur ki bu bizim açımızdan işin başından beri yürüttüğümüz meseleler çerçevesinde doğru değildir." açıklamasını yaptı.

"30 bin çadır dağıtıldı"

Soylu, altyapı çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Ağır hasarlı binaların sayısı belirlendikçe şehrin konut stoku bir vesileyle kıyas edilince konteynırdan oluşan geçici konaklama merkezlerimizin sayısını artırabilmek için bir rezerv alan daha değerlendirdik. 30 bin çadır, 100 bin battaniye dağıttık." dedi. 

"Köylerde hayvancılığın devam etmesi önemli"

Tarım Bakanlığı tarafından köylere yönelik çalışma yapıldığını kaydeden Soylu, "Çünkü orada hayvancılığın devam etmesi önemli. Hem yapılmak istenen adımlar konusunda, şimdi jandarmamız tüm köyleri tekrar geziyor. Hem tespitleri, hem talepleri tekrar tarım bakanlığımızın yetkilileri vasıtasıyla değerlendirecekler." diye konuştu.

"AFAD'daki hesaplara 87 milyon lira geldi"

Soylu, şu ana kadar Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığındaki (AFAD) hesaplara 87 milyon lira geldiğini aktararak, "30 milyon civarında da dün aldığımız Kızılay bağışı söz konusu oldu. Toplam 117 milyonluk bir bağış söz konusu oldu. Vatandaşlarımıza da tekraren çok teşekkür ediyoruz. Buraya yollanan yardımlarla ilgili bütün Türkiye’ye çok teşekkür ediyoruz. Üç dört kalemin dışında sürekli olarak eğer gelirse burada bunu yönetebilme kabiliyetinde sıkıntıya düşeceğiz." ifadelerini kullandı.

"2 bin 42 ağır hasarlı bina var"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Maden ilçesinde bir yıkık, 17 ağır hasarlı, 18 orta hasarlı, 2 tane de acil yıkılacak yapının tespit edildiğini kaydederek, "Elazığ’da 2 bin 42 ağır hasarlı bina tespit ettik. Görünen o ki bu deprem; Elazığ’ımızın yaklaşık yapı stoğunun yüzde 25-30’unu etkilemiş durumda. " dedi.

"54 bina yıkıldı"

Acil yıkılacak 286 binanın bulunduğunu belirten Kurum, "Şehrin her yerinde tehlike arz eden yıkım sürecini başlattık. 54 binanın yıkımı gerçekleştirilmiştir, diğer binalara ilişkin yıkım süreci süratli biçimde yapılmaktadır." açıklamasını yaptı.

"Afetten etkilenenler kalıcı konutlara yerleştirilecek"

Kurum, enkaz altındayken bir sağlık personeli ile telefon aracılığıyla iletişim kuran "Azize" isimli vatandaş hakkında "Bütün buradaki arkadaşlarımız, AFAD Başkanımız hep birlikte gittik ve Azize hanımın evinde çayını içme fırsatı bulduk. Biz çok mutlu olduk." diye konuştu.

Afetten etkilenen tüm vatandaşların kalıcı konutlara yerleştirileceğini aktaran Kurum, "Biz bu süreçte daha önce biliyorsunuz bilhassa kentsel dönüşüm anlamında etkilenen vatandaşlarımızla ilgili müteahhitlerimizi sınırlandırdık. Kentsel dönüşüm projelerinde vatandaşlarımızın mağdur olmaması adına tamamlama sigortası getirdik." dedi. 

"Parsel bazında yapılaşmayı engellemek için proje yapılacak"

Kurum, yeni proje ve düzenlemelere ilişkin, "Yine Meclis'teki düzenlemede yüksek yapıları tamamen ortadan kaldıracak, mevcutta verilen alanlarda da önümüzdeki yılın Temmuz ayına kadar planların değiştirileceği ve yine parsel bazında yapılaşmanın tamamen önünü kesecek ada bazında proje yapılacak. Yine imar barışından faydalanan ama binasının riskli olduğunu düşündüğümüz alanlarda güçlendirme yapabilmesinin önünü açan birçok düzenleme var." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)