Savaşta 38'inci gün! Ukrayna: Kiev işgalden kurtarıldı

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarında 38. güne girildi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Görüşmelerde ilerleme var, Ukrayna'nın tekliflerine cevap hazırlıyoruz. Donbas ve Kırım konusunda daha iyi bir anlayış gördük" değerlendirmesini yaptı. Zelenskiy ile Putin'in bir görüşme yapması ile ilgili Türkiye'nin gerekli adımları attığı kaydediliyor. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Podolyak, çevrim içi bir şekilde Rusya ile müzakerelerin devam ettiğini açıkladı. Ukrayna Savunma Bakanlığı, Kiev, Gostomel, Buça ve İrpen bölgesinin tümünün Rus işgalinden arındırıldığını bildirdi. Ukraynalı müzakereci David Arakhamia, barış sözleşmesi taslağının Rusya ve Ukrayna liderleri arasında direkt istişarelerde bulunmak üzere yeteri oranda geliştirildiğini, bu durumun Rus tarafınca da doğrulandığını, liderler arasında görüşmesinin Ankara veyahut İstanbul'da yapılabileceğini bildirdi.

GÜNDEM 02.04.2022, 23:59 03.04.2022, 00:32
Savaşta 38'inci gün! Ukrayna: Kiev işgalden kurtarıldı

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı 24 Şubat’ta başlatmış olduğu saldırılar, 38. gününde de sürüyor. İşte bölgede dakika dakika yaşanan gelişmeler…

23.17 - Belarus televizyonuna konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye'den övgüyle bahsetti. Peskov, "Türkiye, bir NATO ülkesi olmasına rağmen, Rusya'ya yönelik yaptırımlara katılmayacağını açıkladı. Türkiye'nin, kendi çıkarlarını böylesine savunabilesinden dolayı mutluyuz." dedi.

İki lider bir araya gelebilir

23.06 - Ukraynalı müzakereci David Arakhamia, barış sözleşmesi taslağının Rusya ve Ukrayna liderleri arasında direkt istişarelerde bulunmak üzere yeteri oranda geliştirildiğini, bu durumun Rus tarafınca da doğrulandığını, liderler arasında görüşmesinin Ankara veyahut İstanbul'da yapılabileceğini bildirdi.

22.58 - Litvanya, Nisan ayı itibarıyla bundan sonra Rusya’dan doğal gaz almayacaklarını duyurdu. Litvanya Enerji Bakanı Dainius Kreivys, bu kararı, "Litvanya’nın enerji tarihinde dönüm noktası" olarak tanımladı. Böylece Litvanya, Rus gazını terk eden ilk ülke oldu.

Ukrayna: Kiev kurtarıldı

21.24 - Ukrayna Savunma Bakanlığı, Kiev, Gostomel, Buça ve İrpen bölgesinin tümünün Rus işgalinden arındırıldığını bildirdi.

20.53 - Erdoğan: Global ticaretin dengelerini bozması sebebiyle negatif yansımalarını Türkiye'nin de hissettiği bu savaşın bir an evvel sona ermesini temenni ediyoruz.

20.41 - Kaybolan Ukraynalı belgesel yapımcısı Maks Levin ölü vaziyette bulundu.

20.11 - İngiltere, Rus oligarklar ile bağlantılı jetin havalanmasına müsaade etmedi. 

19.31 - Türk Kızılayının 13 yardım tırı Ukrayna’ya ulaştı.

Ukrayna: "Sessizce işgal edecekler"

16.41 - Rusya Savunma Bakanlığı, yüksek hassasiyetli silahlarla Ukrayna'nın Dnipro ve Poltava şehirlerindeki havaalanlarının vurulduğunu açıkladı. Başkent Moskova’da açıklamalarda bulunan Bakanlık Sözcüsü Konaşenkov, Ukrayna’da yaşanan savaşta Rus birliklerinin eylemleri ile ilgili bilgi verdi. Donbas'taki sözde ayrılıkçı yönetimler ile Rusya ordusunun Ukrayna'da bazı yerleşim yerlerini ele geçirdiğini söyleyen Konaşenkov, Ukrayna'nın Kremençuk şehrindeki petrol rafinerisinin depolarının yüksek hassasiyetli silahla vurulduğunu duyurdu.

15.47 - Ukrayna Devlet Başkanlığı, Rus ordusunun, Ukrayna’nın doğusu ve güneyi hariç olmak üzere diğer bölgelerden çekilmeye başladığını açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı ve müzakere heyetinde de bulunan Mihaylo Podolyak çekilme sürecine ilişkin açıklamalar yaptı. Podolyak, “Rusya, Ukrayna’nın doğu ve güney bölgeleri hariç olmak üzere diğer bölgelerden çekiliyor. Ardından sessizce işgal edecekler, kayıplarını azaltıp koşullarını dikte edecek ve hava savunma sistemi kuracaklar. Eğer Rusları sürmek istiyorsak ağır silahlar olmadan bu olmayacak" açıklamasını yaptı.

14.19 - Rusya'nın saldırıları sebebiyle kaçmak zorunda kalan ve ülkenin çeşitli yerlerinden Ukrayna'nın sahil kenti Odessa'ya gelen göçmenler, gönüllülerin kurduğu merkezden destek alıyorlar. Sığınmacılar için toplanan yardım ve kıyafetlerin dağıtımı bu merkezden yapılıyor. 

Bakan Hulusi Akar'dan, sivil ve yaralıların tahliyesi için destek teklifi

13.11 - Ukrayna'nın başkenti Kiev çevresindeki Buça kentini Rus ordusundan kurtaran Ukrayna, sokakları ceset dolu ve binaları yıkılmış bir şehirle karşılaştı.

13.03 - Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: "Mariupol'deki yaralı ve sivillerin denizden tahliye edilmesi konusunda gemi desteği verebiliriz. Bu çerçevede Ukrayna ve Rusya makamlarıyla koordinelerimiz devam ediyor." açıklamasını yaptı.

12.11 - 24 Şubat’ta Rusya'nın başlattığı saldırılardan sonra yaşadıkları kentlerden kaçmak zorunda kalan büyük bölümü engelli savaş mağduru Ukraynalılar, Lviv'de yerleştikleri Engelli Rehabilitasyon Merkezi'nde geçirdikleri tramvayı aşmaya çalışıyor.

11.58 - Rus ordusunun saldırısının ardından harabeye dönen Nikolayev valilik binasında, hasar kaldırma, arama ve kurtarma çalışmaları sürüyor. 29 Mart'ta düzenlenen saldırıda binanın yarısı yıkılmıştı.

11.05 - Ukrayna'ya savaş başlatan Rus askeri birliklerinin 17 bin 800 askerini, 134 helikopterini, 143 uçağını ve 631 tankını kaybettiği açıklandı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 24 Şubat-2 Nisan döneminde Rus ordusunun kayıplarıyla ilgili detayları açıkladı. Buna göre, Ukrayna'ya saldırı düzenleyen Rus askeri birliklerinden 17 bin 800 asker öldürüldü, Ruslara ait 134 helikopter, 143 uçak, 631 tank, 317 top, 1776 zırhlı araç, 54 hava savunma sistemi ve 100 roketatar sistemi imha edildi. Rus güçleri 7 gemi ve hafif sürat teknesi, 1236 araç, 87 insansız hava aracı ve 76 yakıt aracını da kaybetti.​​​

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus konvoyunun imha görüntülerini paylaştı

Zelenskiy: "Türkiye ile görüşüyoruz"

05.28 - Ukrayna Lideri Zelenskiy, insani durumun kritik safhaya geldiği Mariupol kentinden siviller ile askerlerin tahliyesi ile ilgili arabulucu olması amacıyla Türkiye ile görüştüklerini açıkladı. Bir video mesaj paylaşan Zelenskiy, insani yardım koridorlarının bugün Zaporojiya, Luhansk ve Donetsk bölgelerinde açıldığını söyledi. Böylece başta Mariupol şehri olmak üzere bu bölgelerdeki kentlerden 6 bin 266 sivili tahliye ettiklerini söyleyen Zelenskiy, insani durumun özellikle kritik safhaya geldiği Mariupol’den ölenleri ve yaralıları çıkarmak için ayrı bir görüşme yaptıkları bilgisini aktardı. Zelenskiy, “Bizim sivillerimiz ve askerlerimiz hepsi. Bu anlamda arabulucu olması için Türkiye ile görüşüyoruz. Yakın zamanda daha ayrıntılı bilgi verebileceğimi umuyorum." şeklinde konuştu.

03.01 - İngiliz Savunma Bakanlığı, Rusya'nın, Ukrayna sınırına yakın Belgorod kentindeki petrol rafinerisinde meydana gelen yangının, Rusya'nın sıkıntıda olan lojistik ağına bir yük getirebileceğini açıkladı. Savunma Bakanlığının sosyal medya hesabından "istihbarat güncellemesi" ismiyle yapılan paylaşımda, Belgorod'daki rafineride meydana gelen yangının bazı petrol tanklarına zarar verdiği kaydedildi. Kentin yakınlarında bulunan bir mühimmat deposunda 30 Mart'ta da patlamalar yaşandığına dikkat çekilen paylaşımda, "Bu depolardaki muhtemel mühimmat ve yakıt kaybı, büyük ihtimalle Rusya'nın zaten sıkıntıda bulunan lojistik ağına ek yük getirecektir." sözlerine yer verildi. Bundan Belgorod'a 60 km uzaklıkta bulunan özellikle Harkiv'i kuşatan Rus birliklerine yönelik ikmallerin etkilenebileceği kaydedildi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı, Kiev'de Zelenskiy ile görüştü

02.09 - Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, son 24 saat içinde Rus askerlerinin kontrolünde bulunan Mariupol kentinden 2 bine yakın sivilin çıkarıldığını açıkladı. Genelkurmay Başkanlığından gelen açıklamada, Mariupol, Rus ordusunun kısmen kontrolü altında kalmayı sürdürüyor. Rus askerlerinin kontrolünü tamamen sağlamaya çalıştığı ve topçuları yerleştirmeyi sürdürdüğü kentte, 40 özel araç ve otobüslerle son bir gün içinde 2 bine yakın sivil güvenli alanlara tahliye edildi. İnsani durumun kritik safhaya geldiği Mariupol kentinden sivillerin tahliye edilmesi gün geçtikçe zorlaşıyor. Ayrıca Mariupol Belediye Başkanı Boyçenko, hasar tespit faaliyetlerine göre, tamamen tahrip olmuş Mariupol'un altyapısını düzeltmek için en az 10 milyar dolar kaynak gerekeceğini açıkladı.

01.55 - Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı R. Metsola, Rusya ile yaşanan savaşta mücadele eden Ukrayna'ya giderek Kiev'de Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüşme gerçekleştirdi. Savaşın başlamasının ardından Kiev’e ziyaret gerçekleştiren ilk AB kurumu başkanı olarak kayıtlara geçen Metsola, sosyal medya hesapları üzerinden Zelenskiy ile görüşmesi ile ilgili paylaşım yaptı. Metsola, Zelenskiy ile görüntüsünü paylaştığı açıklamasında, "Kararlılık, güç ve cesaret. Kiev'de Zelenskiy ile beraberim. Zafer Ukrayna'nın." sözlerine yer verdi. Roberta Metsola, ayrıca gün içinde Ukrayna Meclisine de ziyarette bulunarak burada bir konuşma gerçekleştirdi. AP tarafından gazetecilere açıklanan konuşma metnine bakıldığında Metsola’nın, Ukraynalılara “3 meselede” söz verdiği kaydedildi. Metsola, AB yaptırımlarının Rusya'ya yönelik devam edeceğini, AB’ye adaylık başvurusunda bulunan Ukrayna'nın bu sürecine destek vereceklerini ve AB ülkelerine kaçmak durumunda kalan Ukraynalılara, ülkelerine dönecekleri zamana kadar yardımları sürdüreceklerini ifade etti. Öte yandan Rusya'dan enerji almaya son vermeleri gerektiğine dikkat çeken Metsola, AB'nin Ukrayna'ya yönelik desteğinin devam edeceğini bildirdi.

23.43 - Ukrayna'da 1 milyona yakın Müslüman, ramazanı bu yıl savaş koşullarında karşılıyor. Rusya'nın karadan ve havadan saldırılarının sürdüğü Ukrayna'da Müslümanlar, savaş koşulları altında 11 ayın sultanı ramazana girdi. Ülkedeki yaklaşık 1 milyon Müslüman'ın ramazan sevinci, bu sene yarım kaldı. Ülkedeki savaş durumu sebebiyle Ukrayna’daki camilerde ramazan ayının ilk teravih namazı kılınamadı. Camilerdeki iftar çadırları ise yalnızca saldırıların daha az yaşandığı batıdaki şehirlerde kurulabilecek. Ukrayna Müslümanları Dini İdaresi (Umma) Müftüsü İsmagilov, ülkedeki savaş sebebiyle bu ramazan dönemini kısıtlı imkanlar ve koşullar altında geçirmek zorunda kalacaklarını aktardı. İsmagilov, Rus askerlerinin ele geçirdikleri Ukrayna bölgelerinde yoğun çatışmaların devam ettiğini ve bugüne kadar 3 caminin zarar gördüğünü açıkladı. Müftü İsmagilov, bu yıl ramazan ayında camilerde teravih namazı kılınmayacağını dile getirdi.

Yorumlar (0)