İçişleri Bakanlığı 'tam kapanma' ile ilgili merak edilenleri yanıtladı

İçişleri Bakanlığı, COVID-19 ile mücadele çerçevesinde 29 Nisan ile 17 Mayıs tarihleri arasında uygulanmakta olan tam kapanmaya ilişkin en çok sorulan 7 soruya daha yanıt verdi.

GÜNDEM 02.05.2021, 23:13 03.05.2021, 15:52
İçişleri Bakanlığı 'tam kapanma' ile ilgili merak edilenleri yanıtladı

İçişleri Bakanlığı, 'tam kapanma' konulu genelge hakkında en çok sorulan 7 soruya daha yanıt verdi.

Bakanlığa sorulan sorular ve yanıtlar, şu şekilde oldu:

Sigorta eksperleri ve acentaları, sokağa çıkma ve şehirler arası seyahat sınırlamasından muaf mı?

"Acentaların tam kapanma döneminde faaliyetlerine ara vermeleri gerekmektedir. Eksperler ise yalnızca kaza durumunda ana sigorta firması tarafından görev belgesi hazırlanması durumunda muaf olacaktır."

Otomobil tamircileri ile tarım araçlarını tamir atölyeleri sokağa çıkma sınırlamasından muaf mı?

"Muaf değildir. Tam kapanma döneminde söz konusu iş yerleri kapalı tutulacaktır. Fakat üretim faaliyetlerinin devamlılığı yönünden mecburi durumların oluşması halinde bahse konu iş yerleri, ilgili arızanın giderilmesi maksadıyla kaymakamlık ve güvenlik güçlerinin bilgisi dahilinde geçici olarak faaliyette bulunabilecektir. Hizmeti sunmak için iş yerine gelmek durumunda kalan kişiler, güzergah ve zamanla uyumlu olmak kaydıyla sokağa çıkma sınırlamasından muaf olacaktır."

3-15 Mayıs tarihleri arasında emekliler bankalara gidebilecek mi?

"Türkiye Bankalar Birliği'nin açıklayacağı süre ve takvime uymak, kendi grubuna denk gelen süre zarfı içerisinde kullanmak, ikametine en yakın şubeye gitmek ve güzergah/zaman kuralına uygun davranmak kaydıyla sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacaklardır."

Yaşlı ve engelli aylıkları, sosyal destek ödemeleri nasıl ulaştırılacak?

"PttKart ve banka hesaplarına yatırılacak olanlar hariç, ödemeler evlerinde gerçekleştirilecektir."

Sokaktaki sahipsiz hayvanları besleyecek olan kişiler nasıl davranmalıdır?

"Besleme noktaları ile ikametleri arasındaki güzergahta sınırlı kalmak, asgari kişi sayısında olmak, hayvan beslediğine dair güncel fotoğraf/video çekimi sunmak, beslemek için götürdükleri malzemeleri göstermek kaydıyla sokağa çıkma sınırlamasından muaf olacaklardır."

Turkuaz basın kartı olanlar şehirler arası seyahatlerden ve sokağa çıkma kısıtlamalarından muaf mı?

"Kurumsal kimlik göstermek kaydıyla şehirler arası seyahat ve sokağa çıkma sınırlamasına tabi tutulmayacaklardır."

Gezginci arıcılık yapanlar şehirler arası seyahate çıkabilecek mi?

"Ulaşım araçlarını ve malzemeleri dezenfekte etmeleri, sağlık kontrolü yaptırmaları ve gittikleri yerde yerel vatandaşlar ile temasta bulunmamaları kaydıyla kısıtlamadan muaf tutulacaklardır. Fakat seyahat öncesi il veya ilçelerdeki tarım ve orman il müdürlüklerinden AKS (Arı Kayıt Sistemi) ve sevk belgesi edinmeleri gerekmektedir."

At yarışlarına katılmak maksadıyla antrenörler, hayvan sahipleri, seyisler ve diğer personeller şehirler arası seyahat yapabilecek mi?

"Türkiye Jokey Kulübü tarafından zorunlu durumlar için hazırlanacak olan görevlendirme belgesinin gösterilmesi kaydıyla, şehirler arası seyahat yapılabilecektir. "

Yorumlar (0)