Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'dan yerli aşı açıklaması

Fuat Oktay, ülkemizde 18 tane aşı çalışmasının yapıldığını ve bunlardan 7'sinin oldukça umut verici olduğunu duyurdu.

GÜNDEM 20.04.2021, 00:04 20.04.2021, 15:14
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'dan yerli aşı açıklaması

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, katıldığı bir televizyon programında, kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. 

Oktay, dünyada devam eden aşı faaliyetlerine değinerek, şu ifadeleri kullandı:

"Öldürücü aşılar düşük gelirli ülkelere gönderiliyor"

"Dünyada çok sayıda aşı var ve bu aşılarda ciddi sıkıntılar olduğunu biliyoruz. Özellikle maddi gücü olmayan ülkelerdeki insanların ve ülkelerin aşıları edinmeleri ile ilgili problemler olduğunun farkındayız. Aşıyı üreten ülkelerin de, bunu gelişmiş ülkelerde kullanmaya çalıştıklarını, orada da hemen bir gelir dağılımı ayrımını rahatlıkla görüyorsunuz. Maalesef bazı aşılarda öldürücü yan etki mevcut bu aşılar düşük gelirli ülkelere gönderiliyor. Ne yazık ki böyle bir yaklaşım var. 

Bakıldığında, ülkemiz burada kendisini ayrıştırıyor. Cumhurbaşkanımızın bu hususla yakından ilgilenmesinin nedenlerinden birincisi elbette ki kendi milletimiz ve ülkemizin virüsle mücadelesi. Aynı zamanda da, aşının bir politik güç olarak, bir ekonomik baskı malzemesi olarak, bir sosyal baskı aracı olarak kullanılmasını önlemekle alakalı. 

"7'si umut verici"

18 ayrı aşı deneylerimiz devam ediyor. Bunlardan 7’si oldukça umut verici. Erciyes Üniversitesi'ndeki aşımız son aşamaya gelmiş durumda. Çok sıkı bir şekilde takibini sağlıyoruz.

Biliyorsunuz, Türkiye Tıbbi İlaç ve Cihaz Kurumumuz var. Oradan onayların verilmesi, etik kurullarından onayların geçmesi süreci. 7 aşımız bu aşamada. Bu aşılardan 4'ünün klinik aşamasında sona gelindi. İnsan uygulamalarına başlanacak. Selçuk Üniversitesi'nden Osman Erganiş hocamızın aşısı da çarşamba günü insan deneylerinde kullanılacak."

Yorumlar (0)