Çavuşoğlu fırçası sonrası skandal PKK hamlesi!

GÜNDEM 20.10.2020, 10:20 20.10.2020, 17:40
Çavuşoğlu fırçası sonrası skandal PKK hamlesi!

Ankara ziyaretinde üst perdeden konuşarak "Türkiye'nin derhal Suriye'den çekilmesini" isteyen ve Mevlüt Çavuşoğlu'ndan "Siz kim oluyorsunuz?" diye fırça yiyen Dışişleri Bakanı Ann Linde, İsveç'e döner dönmez Suriye'deki PKK'ya heyet gönderdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde geçtiğimiz hafta (13 Ekim) ortak basın toplantısı düzenlemiş, İsveçli bakan, "We 'urge' Turkey to withdraw from Syria" (Türkiye'yi Suriye'den çekilmesi için uyarıyoruz) ifadesini kullanmıştı. Bu ifadeye kızan Mevlüt Çavuşoğlu, "Urge" kelimesinin diplomaside kullanılamayacağını ve bu kelimenin tepeden bakma ifadesi olduğunu belirterek, yerine "call on" kullanılması gerektiğini, "We 'call on' Turkey to withdraw from Syria" denseydi sorun olmayacağını söylemiş ve "Siz kimden aldığınız yetkiyle Türkiye'yi Suriye'den çekilmesi konusunda uyarıyorsunuz?" diye azarlamıştı.

Türkiye'de misafir olduğunu belirterek polemiğe girmeyeceğini belirken İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Mevlüt Çavuşoğlu'ndan yediği fırçadan sonra ülkesine döner dönmez Suriye'deki PKK'yı ziyaret etmesi için bir heyet kurulması ve Suriye'nin Kamışlı bölgesini ziyaret etmesi talimatı verdiği ortaya çıktı.

Heyette kimler var?

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde'nin talimatıyla İsveç Dışişleri Bakanlığının Suriye Özel Temsilcisi Per Ornius başkanlığında oluşturulan heyette, İsveç Dışişleri Bakanlığı İnsani ve Yardımlardan Sorumlu Başkanı Thomas Marcus ile, bir dönem PJAK kampında teröristlerle birlikte halay çektiğine dair görüntüleriyle gündeme gelen Avrupa Barış Enstitüsü Danışmanı Evin Çetin de yer aldı. Heyete ziyarette eşlik eden isimler arasında sözde Özerk Yönetim Dış İlişkiler Dairesi Eş Başkanı Abdülkerim Ömer ile Dış İlişkiler Yürütme Kurulu Üyesi Abdurrahman Selman da bulundu.

"Mücadeleyi birlikte yürüteceğiz"

Suriye'nin Kamışlı bölgesinde teröristlerle bir araya gelen Per Ornius, "İsveç olarak, Doğu ve Kuzey Suriye halkına borçluyuz" ifadelerini kullandı ve Kamışlı'daki terörist mezarlığını da ziyaret ederek çelenk bıraktı. Terörist mezarlığı ziyaretinde terörist aileleriyle de görüşen Per Ornius, "Burada yatan şehitler, sadece ülkeleri için değil, bizim için de tüm dünya için de, terörü (DEAŞ) yok etmek uğruna canlarını verdiler. Onların bu büyük fedakarlıklarını cümlelerle, kelimelerle dile getiremem. İsveç ve diğer ülkeler, onlara borçlu. Direniş ve mücadele sona ermedi. Bu mücadeleyi birlikte yürüteceğiz" şeklinde konuştu.

Terörist aileleri Türkiye'yi şikâyet etti

Terörist aileleri ise Per Ornius'a Türkiye'yi şikâyet etti. Terörist aileleri, yapılan uluslararası kınamaların Türkiye'yi durdurmak için yeterli olmadığını, Türkiye'nin operasyonlarına ülkelerin herhangi bir müdahalede bulunmadığını söyledi.

İsveç'te temsilcilik istediler

Per Ornius başkanlığındaki İsveçli heyet, daha sonra Kamışlı'da bulunan sözde Gaziler Kurumu’nu da ziyaret etti. Buradaki görüşmelerde, teröristlerin İsveç'te temsilcilik açma talebinde bulunduğu, bu temsilcilik vasıtasıyla yaralı teröristlerin tedavi ihtiyaçlarının giderilmesinin de istendiği ortaya çıktı. Per Ornius, sözde gazilerin (PKK'lı yaralı teröristler) ihtiyaçlarını gidermek için gayret göstereceklerini, bu amaçla İsveçli kuruluşlarla bölgedeki kuruluşlar arasındaki iş birliğin artırılacağını söyledi. Per Ornius, uluslararası toplumu ve tüm dünya insanlarını korumak uğruna gazi olanlara karşı da sorumluluğu bulunan hükümetlere bu talepleri iletecekleri sözünü verdi.

Alyarubia Sınır Kapısı'nın açılmasını istediler

Teröristlerin ardı ardına isteklerini sıraladıkları İsveçli heyet, tüm taleplere olumlu cevap verdi. Bir başka talep ise sözde Dış İlişkiler Dairesi Eş Başkanı Abdülkerim Ömer'den geldi. Abdülkerim Ömer, İsveç'li heyetten, Til Koçer (Alyarubia) Sınır Kapısı'nın açılması için girişimde bulunulmasını istedi. Suriye ile Irak arasında bulunan ve stratejik değere sahip olan Til Koçer (Alyarubia) Sınır Kapısı, Habur'dan sonra Irak'a açılan en kıymetli kapı olarak biliniyor. Diğer taraftan Abdülkerim Ömer, bölgeye gönderilecek insani yardımların da Esed hükümeti üzerinden değil, doğrudan Özerk Yönetim üzerinden gönderilmesi talebinde de bulundu.

Yorumlar (0)