AB'den, Ukrayna'ya aday ülke statüsü kararı

Avrupa Birliği Komisyonu, bugün Ukrayna'nın aday ülke statüsü hakkında görüş bildirdi.

GÜNDEM 17.06.2022, 17:50
AB'den, Ukrayna'ya aday ülke statüsü kararı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, AB üyelik başvurusunda bulunan Ukrayna ile Moldova'ya "aday ülke" statüsü verilmesinin uygun olduğu yönünde karar bildirdi.

Ukrayna, Gürcistan ve Moldova AB’ye üye olmak istiyor

Bürüksel’ de basın toplantısı düzenleyen AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna, Gürcistan ve Moldova’nın adaylık başvuruları ile ilgili AB Komisyon'un kararını açıkladı.

"Birçok reform yapmalılar"

Kopenhag kriterleri ile "liyakat temelinde" "Aday ülke" statüsü verilmesi yönünde karar alındığını ifade eden Ursula von der Leyen, bu ülkelerin önlerinde yapmaları gereken birçok reformun olduğunu hatırlattı.

"Yapılması gereken çok fazla iş var"

Ukrayna hakkında konuşan Ursula von der Leyen, özellikle yargı, hukukun üstünlüğü, yolsuzlukla mücadele, temel haklar ve ülkedeki "oligarklaşma" gibi alanlarda reform yapılmasına vurgu yaptı.

Ukrayna, AB perspektifini ve aday ülke statüsü almayı hak ediyor diyen Ursula von der Leyen, "Birçok iş yapıldı fakat yapılması gereken daha da çok fazla iş var" ifadelerini kullandı.

"Ukrayna, Avrupa’nın değerleri ile uyuşuyor"

Ukrayna'nın savaştan daha önce AB adaylığı konusunda ilerlemeye başladığını belirten Ursula von der Leyen, Ukrayna’nın AB müktesebatının yüzde 70'ini şimdiden uygulayabildiğini, Avrupa'nın değerleri ve standartlarıyla uyuştuğunu söyledi.

AB’den Moldova'ya da yeşil ışık

Ursula von der Leyen, Ukrayna gibi Moldova devleti için de "aday ülke" statüsünün verilmesini istedi.

"Moldova’nın potansiyeli olduğuna inanıyoruz"

Moldova'nın kamu yönetimi ve ekonomi gibi alanlarda daha yapması gereken çok işi olduğunu ifade eden Ursula von der Leyen, ülkenin yakın tarihte reformlar için çok önemli adımlar attığını fakat gelecek dönemde bir dizi daha önemli reform çalışmalarına imza atmasının gerektiğini paylaştı. Moldova liderlerinin bu kapsamda ileri dönük şekilde hareket ettiklerini göz önünde bulundurduklarını söyleyen Ursula von der Leyen, "Moldova'nın gereksinimleri karşılama konusunda potansiyelinin olduğuna inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Gürcistan'a adaylık statüsü görünmedi

Gürcistan'ın adaylık başvurusu ile ilgili AB Komisyonunun görüşü Ukrayna ve Moldova'dan farklı yönde oldu.

Ursula von der Leyen, Gürcistan'a AB perspektifi verilmesini istedi ve "aday ülke" statüsü verilmesi hakkında daha sonra değerlendirme yapılmasını önerdi. Konuyla ilgili olarak Ursula von der Leyen, "Ülke şu an yapısal reformlar ile AB yolu için kesin şekilde bir yol belirlemek adına siyasi açıdan bir araya gelmeli" açıklamasını yaptı.

AB liderleri önümüzdeki hafta konuyu değerlendirecek

AB Komisyonu görüşünü, 23-24 Haziran tarihinde düzenlenecek olan üye ülkelerin oluşturduğu AB Liderler Zirvesinde AB Konseyine sunacak. Aday ülke statüsünün Ukrayna ve Moldova’ya verilebilmesi için AB’ye üye olan ülkelerin hepsinin onay vermesi gerek.

AB'ye adaylık başvurusunu Ukrayna, 28 Şubat 2022 tarihinde, Moldova ve Gürcistan da 3 Mart 2022 tarihinde yapmıştı. AB Konseyi de 7 Mart'ta AB Komisyonunu görüşünü sunması için davet etmişti.

Adaylık statüsü, ilk adım olacak

Adaylık statüsü, bir ülkenin yıllar boyunca sürecek olan AB'ye katılım sürecinin ilk adımını oluşturuyor. Aday statüsü verilen ülke, daha sonra da şartların yerine getirilmesi koşuluyla ilerleyen aşamalarda katılım müzakerelerine başlıyor.

Türkiye 1999 yılından beri bekletiliyor

AB’ye üyelik başvurusu yapan Türkiye'ye 10-11 Aralık 1999 tarihinde Helsinki'de düzenlenen zirvede resmi adaylık statüsü verilmişti. Fakat Türkiye, üzerinden 23 sene geçmesine rağmen çeşitli bahaneler gösterilerek AB'ye bir türlü kabul edilmedi.

Yorumlar (0)