Bakan Kurum'dan "çölleşme" mesajı: Türkiye tehdit altında!

"Dünya Çölleşme ve Kuraklık Günü" dolayısıyla sosyal medyadan bir mesaj yayımlayan Bakan Murat Kurum, Türkiye topraklarının yüzde 22,5'inin çölleşme tehdidi ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Kurum, "Çölleşme ve kuraklıkla mücadele kapsamında 2019-2030 yılları arasını kapsayan bir planımız var, uygulamaya koyduk." ifadelerini kullandı.

YAŞAM 17.06.2022, 18:21 Hakan Öksüz
Bakan Kurum'dan "çölleşme" mesajı: Türkiye tehdit altında!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, her yıl 17 Haziran'da kutlanan "Dünya Çölleşme ve Kuraklık Günü" dolayısıyla sosyal medyadan paylaşımda bulundu. 

Günümüzde insanlığın karşılaştığı en büyük tehditlerden bazılarının küresel ısınma, biyolojik çeşitliliğin azalması, çölleşme ve iklimlerin dengesizleşmesi olduğuna değinen Kurum, "Tüketimin artması, doğal kaynaklar üzerinde yoğun bir baskıya neden oluyor. Dünya çapında yaşanan iklim krizi, toprak verimliliğini düşürüyor. Bu da gıda sorununa, işsizliğe ve zorunlu göçlere yol açıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Bu adeta bir sessiz felâket"

Dünya'nın bazı bölgelerinde çölleşmenin had safhaya ulaştığını kaydeden Bakan Kurum, yaklaşık 2 milyar insanın, kuraklıktan direkt olarak etkilendiğini belirtti. Bu durumu "sessiz felaket" olarak niteleyen Kurum, "BM Genel Kurulu, çölleşme sorununa dikkat çekmek amacıyla 1994 yılında bir karar almıştı. Her yılın 17 Haziran günü, 'Dünya Çölleşme ve Kuraklık Günü' olarak kutlanacaktı." dedi.

"2019-2030 yılları arasını kapsayan bir planımız var"

Bakan Kurum, Türkiye'nin de küresel çapta yaşanan iklim krizinden etkilendiğine dikkat çekti. Türkiye'nin, yer aldığı coğrafi konumdan dolayı iklim değişikliğini en fazla hissedecek ülkelerden biri olduğunu aktaran Kurum, "Çölleşme, Türkiye için büyük bir tehdit. İklim değişikliğiyle mücadele planımız var. Uygulamaya koyduğumuz 'Çölleşmeyle Mücadele Ulusal Stratejisi ve Eylem Planı' ile birlikte 2019-2030 yılları arasında çok sayıda çalışma yapılacak." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'nin yüzde 22,5'inde çölleşme riski var"

Türkiye topraklarının yüzde 22,5'inin çölleşme tehdidi ile yüzleştiğine değinen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Hangi bölgelerin kuraklık sorunuyla daha fazla yüzleşeceğini tespit ettik. Erozyon ve çölleşmeye karşı mücadele edeceğiz. Bunun için 'Arazi Tahribatının Dengelenmesi Projesi' oluşturuldu. 780 bin kilometrekare vatan toprağını, kuraklıktan koruyacağız." açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)