Venezuela'da asgari ücrete zam

Venezuela hükûmeti, ABD ve Batılı hükûmetlerin yaptırımları sebebiyle asgari ücretlere yüzde 375 zam yapma kararı aldı.

EKONOMİ 15.10.2019, 10:01
Venezuela'da asgari ücrete zam

Uzun zamandır Venezuela'da yaşanan ağır ekonomik, sosyal ve siyasi krizin sonucunda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Batılı ülkelerin yaptırım uygulamasıyla birlikte hükûmet asgari ücretli çalışanların maaşlarına zam yapma kararı aldı.

Venezuela Kurucu Meclisi (ANC) Milletvekili ve ANC İşçi Komisyonu Başkanı Francisco Torrealba, yüzde 375’lik asgari ücret artışı ile yüzde 600’lük alışveriş kuponu artışını kişisel sosyal medya hesabından yaptığı açıklama sayesinde kamuoyuna paylaşıldı.

2,05 ABD dolarına denk gelen 40 bin egemen bolivarlık asgari ücretin 150 bin egemen bolivara (7,66 dolar) yükseldiğini belirten milletvekili, 1,27 ABD dolarına denk gelen 25 bin egemen bolivarlık alışveriş kuponunun aynı şekilde 150 bin bolivara arttığını bildirdi.

Torrealba'nın zammın ne zaman hayata geçeceği konusunda bilgi vermediği bu artışlarla Venezuela’daki bir asgari ücretli çalışanının aylık kazancı 300 bin egemen bolivara (15,33 dolar) çıkmış olacak.

Muhalif başkandan tepki

Diğer yandan Venezuela’da kendini geçici devlet başkanı ilan eden ve ülkeye uygulanan yaptırımların yapılmasını savunan muhalif Ulusal Meclis (AN) Başkanı Juan Guaido, asgari ücret ve alışveriş kuponu artışlarına tepki gösterdi.

Markette 900 gram süt tozunun 192 bin egemen bolivarlık fiyat etiketini kişisel sosyal medya hesabından paylaşan Guaido, gerçekleşen zammı halkla dalga geçmek olarak değerlendirdi.

Venezuela basınındaki haberlere göre, ülke ekonomisinin yaşadığı temel sorunlara dikkati çeken ekonomistler zam sayesinde bir çözümün gelmeyeceğini ve daha yüksek bir enflasyonun geleceğini vurguladı.

Venezuela'daki araştırma kuruluşlarından İşçiler İçin Sosyal Analiz ve Belgelendirme Merkezi (CENDA) Başkanı Oscar Meza, Venezuela’daki açlık sınırının 300 dolar olduğunun altını çizdi.

Enflasyon tahmini yüzde 10 milyon

Ülkede muhalefet ile hükûmet arasında birbirlerini sorumlu tuttuğu ekonomik kriz, 2015'ten beri ekonomik verileri paylaşmayan Venezuela Merkez Bankası (BVC) tarafından Mayıs ayı sonunda açıklanan rakamlarda kendisini gösterdi.

BVC, muhalefetin yüzde 1 milyon 700 bine ulaştığını savunduğu 2018 yılı kümülatif enflasyonun yüzde 130 bini aştığını bildirmişti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve uznmanlar, Venezuela’nın geçen yılki kümülatif enflasyonunu yüzde 1 milyon 370 bin olarak belirlemiş, bu yılın sonunda ülkedeki enflasyonun yüzde 10 milyona ulaşacağı tahminini belirtmişti.

Yorumlar (0)