Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarını artıran teklif yasalaştı

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yasa teklifine göre, üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin ürün veya hizmetlerde fahiş fiyat artışı yapması yasaklandı. Bu hükme uymayanlara, her bir ihlal için 100 bin ila 1 milyon lira arasında idari para cezası verilecek.

EKONOMİ 24.05.2024, 01:15 24.05.2024, 01:34 Buse Önder
Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarını artıran teklif yasalaştı

Kooperatifler Kanunu'nda yapılan yeni düzenlemelerle, kooperatif ve üst kuruluşlarının yönetim kurulu üyelerinin çeşitli bilgileri Kooperatif Bilgi Sistemi'ne (KOOPBİS) aktarmaları gerektiği geçiş sürecinin tamamlanamadığının tespit edilmesi halinde, Ticaret Bakanlığı tarafından birer yıl olmak üzere iki kez daha uzatma süresi verilebilecek.

Bu süre boyunca KOOPBİS yükümlülüklerine aykırı hareket eden yönetim kurulu üyeleri ve memurlar hakkında herhangi bir yaptırım uygulanmayacak. Düzenleme, 26 Nisan 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

Kooperatiflerin ana sözleşmelerini intibak ettirmeleri için öngörülen süre de 2 yıl uzatıldı.

Rekabetin korunması hakkında kanun değişiklikleri

Anayasa Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'da yapılan değişikliklere göre, dolu kadrolarda derece değişikliği ve boş kadrolarda sınıf, unvan ve derece değişiklikleri Rekabet Kurulu kararıyla yapılacak. Kurul, başlattığı soruşturmaları, soruşturma kararının verildiği tarihten itibaren 15 gün içinde ilgili taraflara bildirecek ve iddialar hakkında yeterli bilgiyi sağlayacak.

Tarım ürünleri lisanslı depoculuk kanunu değişiklikleri

Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu'nda yapılan değişikliklerle, lisansı askıya alınan işletmeler, askıda kalınan günler için depo kira ücreti talep edemeyecek. Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü, lisanslı depolarda depolanan ürünler için tahakkuk eden depolama ücretlerini askı süresi boyunca ödemeyecek. Bu düzenleme, yayım tarihinden itibaren 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

Ayrıca, cezaların etkinliği ve caydırıcılığının artırılması amacıyla bazı fiillere yeni cezai yaptırımlar getirildi ve idari para cezaları artırıldı. Lisanslı depo işletmelerine, belirlenen ücret tarifesine aykırı hareket etmeleri durumunda 200 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

Kapalı pazar yerleri düzenlemeleri

Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikle, kapalı pazar yerlerindeki satış yerlerinin sınırlı ayni hak yöntemiyle kiralanması usulü kaldırıldı.

Pazar yerlerinde bulunan satış yerleri yalnızca tahsis usulüyle kullandırılacak. 3 Mayıs 2024'ten önce tesis edilen sınırlı ayni haklar ve kiracılık hakları, bu hakların süresi boyunca geçerli olacak.

Perakende ticaretin düzenlenmesi hakkında kanun değişiklikleri

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikle, fahiş fiyat artışı yapanlara 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar, piyasada darlık yaratıcı faaliyetlerde bulunanlara ise 1 milyon liradan 12 milyon liraya kadar ceza verilecek. Bu hükme aykırı hareket edenlerin iş yerleri, Ticaret Bakanlığı tarafından 6 güne kadar kapatılabilecek.

Yorumlar (0)