E-faturaya geçiş için son tarih netleşti!

Elektronik faturaya geçiş sürecinin tamamlanması için Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yeni bir düzenleme yapıldı. Şirketlerin e-faturaya geçmesi gereken son tarih belli oldu.

EKONOMİ 27.06.2022, 16:40 28.06.2022, 13:29 Hakan Öksüz
E-faturaya geçiş için son tarih netleşti!

Elektronik belge kullanımının yaygınlaşması ve kâğıt israfının azaltılması için e-faturaya geçiş, zorunlu kılınıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), konuya ilişkin yeni düzenlemeyi duyurdu. Kimi sektörlerde e-faturaya geçiş için "ciro limiti" konulacak. Konaklama gibi bazı sektörlerde ise ciroya bakılmaksızın tüm şirketler, e-faturaya geçmek zorunda kalacak. 

1 Temmuz'da hangi şirketler e-faturaya geçmek zorunda?

2020 ile 2021'deki brüt satış hasılatı 1 milyon liradan fazla olan şirketler ve 2021'deki cirosu en az 4 milyon lira olan şirketler için tarih belli oldu. Bu işletmelerin e-faturaya geçmesi gereken son tarihin 1 Temmuz 2022 olduğu kaydedildi.

GİB tarafından lisanslanan BirFatura'nın CEO'su İbrahim Bayır, söz konusu düzenlemeye ilişkin bilgiler verdi. Faturalandırma süreçlerinde yeniliğe gittiklerini söyleyen Bayır, "Birlikte Büyüyelim" adlı ücretsiz paket sayesinde şirketlerin masraflarının azalacağını ileri sürdü.

"Bu süreçte yer almayanlar, ticari faaliyetlere katılamayacak"

Yayımlanan tebliğle birlikte fatura, irsaliye, arşiv ve defter kullanımlarının dijital ortama taşınmasının zorunlu kılındığını kaydeden İbrahim Bayır, "Hedef, elektronik belge kullanımını daha yaygın hale getirmek. Böylece ağaç israfı azaltılacak ve şirketlerin gereksiz kâğıt masrafları da minimuma inmiş olacak. Bu geçişin kolaylaştırılması adına ciro limitleri de düşürüldü. Bu sürece katılmayan işletmelerin, ticari faaliyetlere katılması engellenecek." dedi.

"Paneli 10 yıl boyunca ücretsiz kullanabiliyorlar"

"Birlikte Büyüyelim" isimli ücretsiz paketin kapsamı hakkında konuşan Bayır, "Bir ay içinde yapılacak 20 adet e-fatura ve e-arşiv işlemini ücretsiz olarak sunuyoruz. Her işletme, kendi panellerini kullanarak ödeme raporlarını düzenleyebiliyor. Panele kullanıcı eklenip çıkarılabiliyor. Sistemde kalan her şirket, panelden 10 yıl boyunca ücretsiz şekilde yararlanabiliyor." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)