Bu iddia çok konuşulur! Kiraların ne kadar düşeceğini açıkladı

Güncel kira fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulunan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, 2023 yılında bu rakamların düşeceğini iddia ederek, “10 bin liralık evin kirası 6-7 bin liraya kadar gerileyecek” dedi. 

EKONOMİ 01.08.2022, 12:59
Bu iddia çok konuşulur! Kiraların ne kadar düşeceğini açıkladı

Özellikle son 1 sene içerisinde tarihi seviyelere yükselen kira fiyatları, pek çok vatandaşı zor durumda bıraktı. Artan enflasyon oranları ile birlikte çoğu şehirde ikiye katlanan kiralar, özellikle emeklileri ve asgari ücretlileri kara kara düşündürüyor. Güncel kira fiyatlarına ilişkin görüşlerini paylaşan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, çok konuşulacak bir iddia ortaya attı. Aşa, 2023 yılında fahiş kira bedellerinin düşeceğini belirterek, 10 bin liralık ev kirasının 6-7 bin lira seviyesine kadar gerileyeceğini öne sürdü. 

“Piyasadaki bu yüksek seviyeli kira bedelleri artık son dönemlerini yaşıyor”

Fahiş fiyatlar sebebiyle kiralık evlere talebin oldukça düştüğünü belirten Aşa, “Piyasadaki bu yüksek seviyeli kira bedelleri artık son dönemlerini yaşıyor. Vatandaşların talebi oldukça düşmüş durumda. Herkesin geliri zaten belli. Kira ödemelerinde ciddi sorunlar yaşanmaya başladı. Bu sebeple kira bedellerindeki yukarı yönlü hareket kısa süre içerisinde tersine dönmek zorunda. Bunun başladığını da zaten görüyoruz. Ben bir iddiamı dile getirmek istiyorum. 2023 yılında 10 bin liralık evlerin kira fiyatı 6-7 bin liraya kadar gerileyecek” ifadelerini kullandı. 

“3 bin liralık evde yaşayanlar, ev sahibi çıkarmasın diye 6 bin lira vermeyi kabul eder duruma geldi”

Mevcut kira bedellerinin Türkiye’nin gerçeklerine uygun olmadığını dile getiren Aşa, “Herkesin aylık kazancı belli zaten. Bu kadar yüksek meblağları çok az insan verebilir. O sebeple artık vatandaşlarımız evlerinden çıkmamak için mücadele eder hale geldi. 3 bin liralık evde yaşayanlar, ev sahibi çıkarmasın diye 6 bin lira vermeyi kabul eder duruma geldi. Çünkü evden çıksa daha büyük sorunlar başlayacak. Şu an kiraların ne kadar düştüğünü sayısal olarak belirtmek doğru olmaz ancak bir düşüş eğilimine girdiğimiz net bir şekilde ortada” şeklinde konuştu. 

“Ayda 10-15 bin lira kira ödeyebilecek gücü olsa zaten gider ev alır”

Çoğu vatandaşın kira ücretini ödemekte zorlandığını, bu durumun da ev sahibi ile kiracı arasındaki sorunları daha da artırdığını dile getiren Aşa, “Bu ücretleri kimse ödeyemez. 10 bin liralık işte çalışan kaç kişi var Türkiye’de? 10 bin liralık kira ücretini nasıl versin? Zaten ayda 10-15 bin lira kira ödeyebilecek gücü olsa gider ev alır. Kiraya niye para yatırsın? O sebeple bu sürecin böyle devam etmesi mümkün değil. Geçmiş dönemde yaptığım açıklamada kavgaların artacağını, icra dosyalarının bollaşacağını zaten vurgulamıştım. Ne yazık ki o dönemin içinden geçiyoruz” dedi. 

“Bu nasıl bir açgözlülüktür, bu nasıl bir fırsatçılıktır”

Bugün yaşanan problemleri önceden gördüklerini ve gerekli çağrıları yaptıklarını dile getiren Aşa, “Biz aylar önce ev sahiplerimize seslendik. Aklıselim davranın dedik. Çünkü bu kiralar 1 ay ödenir, 2 ay ödenir. Sonrasında tökezlemeye başlarsınız. Bunun altından kimse kalkamaz. Bu sıkıntıyı da yalnızca kiracı değil, aynı zamanda ev sahibi de çeker. Çünkü parasını alamıyor. Bazı ev sahipleri 10 bin lirada diretiyor hala. Kiracısı yüzde 100 zam yapmaya bile razı olmuşken, bunu beğenmeyenler var. Bu nasıl bir açgözlülüktür, bu nasıl bir fırsatçılıktır, ben bunu kelimelerle anlatamıyorum” ifadelerini kullandı. 

“Bu artık ekonomik sorun olmaktan çıktı, sosyal bir sorun haline geldi”

Kira ücretlerinde hayata geçirilen yüzde 25 limitine ilişkin de açıklamalarda bulunan Aşa, “Maalesef şu an bu limit uygulanmıyor. Bu süre içerisinde bırakın yüzde 25’i, yüzde 100’e varan zamlar yapıldı. Bu artık ekonomik bir sorun olmaktan çıktı, sosyal bir sorun haline geldi. İnsanlarımız, ‘Bu kira fiyatları artık düşmez’ diye düşünüyor. Halk arasında böyle bir algı oluştu. ’10 bin liralık kiralık ev nasıl düşecek?’ gibi sorular soruyorlar. Düşer efendim. Hem de öyle bir düşer ki, göreceksiniz. 3 bin liradan 10 bin liraya nasıl çıktıysa, o şekilde 6-7 bin liraya da düşer. Biz aslında bu süreci 2016-2018 yılları arasında da yaşadık. O dönemde kiralar yüzde 50 oranında düşmüştü. Satılık evlerde de aynı durum meydana geldi. Bugün 6 milyon lira istenen evler, o dönemde 800 bin liraya müşteri bulamıyordu. O sebeple fiyatlar düştü” şeklinde konuştu.

“Yalnızca kiralık evlerde değil, satılık evlerde de düşüş göreceğiz”

O dönemde görülen düşüşün bir benzerini daha yaşayacaklarını iddia eden Aşa, “Ben bu sözlerimin sonuna kadar arkasındayım. Yalnızca kiralık evlerde değil, satılık evlerde de düşüş göreceğiz. Çünkü bu fiyatları ödeyebilecek bir müşteri profili Türkiye’de yok denecek kadar az. Bunlar hayali rakamlar. 2023 yılında 10 bin liralık evler 6-7 bin liraya kadar iner. En kötü ihtimalle 8 bin liraya mutlaka düşer. Bunların hepsini yaşayıp göreceğiz. Bu aslında çok basit hesap. Ülkemizin kiracı profiline bakalım. Zaten durum orada ortaya çıkıyor. Bir insanın 10 bin lira kira verebilmesi için aylık 20-25 bin lira kazanması lazım. Asgari ücretin belli olduğu bir ortamda da bu rakamlardan söz etmek pek kolay değil” dedi. 

Yorumlar (0)