Uluslararası Adalet Divanı'ndan Arakan kararı!

Myanmar'daki Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın engellenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasına hükmeden Uluslararası Adalet Divanı, Myanmar'a, mahkemeye ve Gambiya'ya 4 ay içinde "gerekli tedbirlere uyduğuna ilişkin rapor" vermesini istedi.

DÜNYA 23.01.2020, 13:08 23.01.2020, 14:53
Uluslararası Adalet Divanı'ndan Arakan kararı!

Uluslararası Adalet Divanı, Myanmar'daki Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın engellenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasına karar verdi. 

Uluslararası Adalet Divanı, Myanmar'a gerekli tedbirlere uyduğuna ilişkin mahkemeye ve Gambiya'ya 4 ay içinde rapor vermesini istedi.

İİT adına Gambiya dava açmıştı

Gambiya'nın açtığı davada UAD (Uluslararası Adalet Divanı), Myanmar'ın Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın engellenmesi için gerekli tedbirleri almasına, bununla ilgili raporu da 4 ay içinde Gambiya'ya ve Uluslararası Adalet Divanı'na sunmasına hükmetti.

Merkezi Hollanda'nın Lahey şehrinde bulunan Uluslararası Adalet Divanı (UAD), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) adına Gambiya'nın Arakanlı Müslümanlara yapılan soykırım sebebiyle Myanmar'a karşı açtığı ve gerekli tedbirlerin alınmasını istediği davada, Arakanlı Müslümanların "gerçek ve acil tehdit altında olduğuna" hükmetti.

Rapor için 4 ay süre verildi

Myanmar'daki Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın engellenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasına hükmeden Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Myanmar hükümetine, söz konusu tedbirlere uyduğuna ilişkin mahkemeye ve Gambiya'ya rapor vermesi için 4 ay süre tanıdı.

Uluslararası Adalet Divanı, Myanmar'ın, Arakanlı Müslümanların haklarını tanımaya ilişkin somut adım atmadığının altını çizerek, Arakanlıların zarar görmemesi ve öldürülmemesi için gerekli tedbirlerin alınması istendi.

Uluslararası Adalet Divanı, Myanmar ordusu mensuplarının soykırım girişimde bulunmasının engellenmesi gerektiğine hükmederek, Myanmar hükümetinin aynı zamanda soykırım delillerinin yok edilmesinin de önüne geçmesi gerektiği kararına verdi.

Gambiya "soykırımın soruşturulması için" UAD'ye başvurmuştu

Gambiya, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) adına, 11 Kasım 2019 tarihinde "Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın soruşturulması için" Uluslararası Adalet Divanına başvurmuştu.

Gambiya'nın mahkemeye sunduğu talepler arasında en önemli madde, "Myanmar'ın soykırıma yönelik delilleri yok etmesinin önüne geçilmesi ve soykırımın önlenmesine yönelik aldığı tedbirlerin düzenli olarak raporlanması" idi. 

Uluslararası Adalet Divanı'nda açılan davada Gambiya'yı, Gambiya Adalet Bakanı Abubacarr Tambadou temsil ediyor.

Myanmar Devlet Başkanı Aung San Suu Çi başkanlığındaki bir ekip, Gambiya'nın taleplerine itiraz etmişti.

Uluslararası Adalet Divanı'nın nihai kararını birkaç sene içinde alabileceği tahmin ediliyor.

Diğer taraftan, Lahey şehrinde bulunan UCM (Uluslararası Ceza Mahkemesi) Savcılık Ofisi, Myanmar'ın işlediği insanlığa karşı suçlarla ilgili 2018 yılında başlatılan ön incelemenin tamamlandığını ve 14 Kasım 2019 tarihinde ön inceleme dairesinin verdiği kararın akabinde soruşturmaya başlandığını ilan etmişti.

Arakanlı Müslümanlara yönelik etnik temizlik nasıl başladı?

Arakan'da 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, yüz binlerce insan yerlerinden edilmişti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017 tarihinde gerçekleştirilen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

Birleşmiş Milletler'e (BM) göre, 2017 yılının Ağustos ayından sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini ispatladı.

BM (Birleşmiş Milletler) ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak nitelendiriyor.

Yorumlar (0)