Finlandiya'dan NATO tasarısına onay

Finlandiya parlamentosunda yapılan "NATO'ya üyelik" oylaması, 184'e karşı 7 oyla kabul edildi. Karşı yönde oy verenlerden birinin de "Güç Halka Aittir Partisi"nden Ano Turtiainen olduğu kaydedildi. Türkiye ile Macaristan'dan gelecek onayla birlikte Finlandiya'nın NATO üyesi olacağı bildirildi.

DÜNYA 01.03.2023, 16:09 02.03.2023, 12:27 Hakan Öksüz
Finlandiya'dan NATO tasarısına onay

Danimarkalı aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan'ın Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakma protestosu, İsveç ile Ankara arasında gerilime neden oldu. İsveç'in söz konusu eyleme izin vermesi nedeniyle üçlü mutabakat toplantısı ertelendi. Türkiye, üçlü mutabakat kapsamında verdiği taahhütlere uymamaya dvam ettiği takdirde İsveç'in NATO üyeliğine onay verilmeyeceğini bildirdi.

184'e karşı 7 oyla kabul edildi

Edinilen bilgilere göre Finlandiya parlamentosu, NATO'ya üye olunması ile ilgili yasa tasarısına onay verdi. NATO üyeliğinin 184'e karşı 7 oyla kabul edildiği kaydedildi. "Güç Halka Aittir Partisi"nden Ano Turtiainen ile Sol İttifak'ın 6 temsilcisinin karşı yönde oy kullandığı belirtildi. Türkiye ile Macaristan'dan gelecek onayla birlikte Finlandiya da NATO üyesi olacak.

Finlandiya, İsveç olmadan da NATO'ya girmeye sıcak bakıyor

Türkiye ile İsveç arasında yükselen tansiyonun, masanın üçüncü tarafı olan Finlandiya'ya etkileri merak ediliyor. Türkiye'den gelen açıklamalara göre Ankara, Finlandiya'nın NATO üyeliğine sıcak bakıyor. Her ne kadar İsveç ile aynı anda NATO'ya girmek isteseler de son kararın Türkiye'ye ait olduğunu kaydeden Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, "Bizi NATO'ya alırlarsa bunu reddetmemiz mümkün değil." demişti.

Yorumlar (0)