Finlandiya Başbakanı konuştu: Üyelik durumumuz Türkiye'ye bağlı

İskandinav ülkesinin lideri, üye olmak için beklemeyi sürdürdüklerini kaydetti. Durumlarının Ankara’ya bağlı olduğunu söyleyen Marin, yazdan öncesine ilişkin de umutlu olduğunu paylaştı.

DÜNYA 28.02.2023, 16:17 01.03.2023, 16:47
Finlandiya Başbakanı konuştu: Üyelik durumumuz Türkiye'ye bağlı

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Finlandiya Helsinki'ye ziyarette bulundu.

Stoltenberg, Başbakan Sanna Marin ile yapacağı görüşmeden önce ortak bir basın toplantısı yaptı. Stoltenberg'in gündeminde ise Finlandiya'nın NATO'ya üyelik süreci vardı.

Marin: Beklemeyi sürdürüyoruz

Üyeliğin ne aman mümkün olacağına dair soru sorulan Marin, beraber başvuru gerçekleştirdikleri İsveç ile beraber bütün kriterleri karşıladıklarını ve üye olmayı beklediklerini söyledi.

"Şu anda üye olmayı ümit ediyorduk fakat hala bekliyoruz." diyen Marin, NATO'nun açık kapı politikasıyla ittifakın güvenilirliğinin de söz konusu olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Üyelik durumu Türkiye'ye bağlı"

"Üyelik durumu şu anda Macaristan ve Türkiye'ye bağlı. Bu ülkelerin kendi süreçlerinin geç olmadan bitirilmesini bekliyoruz. Yazın Vilnius'da gerçekleştirilecek olan zirve toplantısından önce olmasını ümit ediyoruz."

"Bunun biraz zaman alacağını ifade ettiler"

Macaristan'ın onay sürecine dair bir gecikmeden bilgilerinin olup olmadığı, bir engel bekleyip beklemediğine dair sorulan soruya ise Marin, şunları söyledi:

Macaristan'ın konuyla ilgili özel bir ihtiyacının olup olmadığına ilişkin bir bilgim yok. Başından beri İsveç'in ya da Finlandiya'nın üyeliğine ilişkin bir sorun olmadığını ve onaylayacaklarını ifade ettiler. Kendi takvimleri var. Bunu bekliyoruz. Macaristan Başbakanı Victor Orban ile çok kez konuştum.

Yaptığımız son görüşmede bir takvimlerinin olduğunu ve onaylayacaklarını kaydetti. Üyelik başvurumuza dair bir defa dahi şarttan söz etmediler. Bunun aksine onay vereceklerini ancak bunun biraz zaman alacağını ifade ettiler.

NATO Genel Sekreteri'nin konuyla ilgili açıklaması

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise üyeliklerinin ne zaman mümkün olabileceğine dair soruya, alınacak olan kararın farklı 30 NATO müttefikinin meclislerine ait olduğunu, 28 ülke tarafından bununla ilgili onay verildiğini ve Macaristan ile Türkiye'nin onayının beklendiğini anımsattı.

Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç'in Türkiye ile imzalamış oldukları üçlü muhtıranın gereklerini yerine getirdiklerini ve artık üyeliklerine onay vermenin zamanının geldiğini söyledi.

Stoltenberg: Bununla ilgili net bir tarih veremem

Konuyu, geçtiğimiz hafta Türkiye'de görüştüğünü ve Erdoğan'a ilettiğini kaydeden Stoltenberg, bu doğrultuda 9 Mart tarihinde Brüksel'de 3 ülkenin bir araya geleceğini söyledi.

Stoltenberg, üyeliğin hem Finlandiya hem de İsveç için iyi olacağını söyleyerek, "Kesin tarih vermem söz konusu değil fakat bunu mümkün kılmak maksadıyla çok çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Kiev'in üyelik isteğine cevap

Bununla beraber askeri ittifaka katılım göstermek isteyen Ukrayna'nın durumuna da değinen Stoltenberg, şunları söyledi:

"NATO müttefikleri, Ukrayna'nın ittifakımızın bir üyesi olacağı hususunda anlaşmaya vardı fakat bu aynı zamanda uzun vadeli bir perspektif. Başkan Putin, komşulara saldırmayı sürdüremez. Ukrayna'yı kontrol etmek istiyor ve barış planlamıyor, daha çok savaş planlıyor"

Marin: Ukrayna'nın geleceği NATO ve Avrupa Birliği'nde

Sanna Marin ise "Ukrayna'nın geleceğini, AB'nin bir parçası ve bununla beraber NATO üyesi olmak şeklinde görüyorum." cümlesini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)