Türkiye leyleği gibi davrandı ama...

1747 kilometre uzakta 2 yıl önce halkalanan sevimli leylek, Bursa Karacabey'i yıllardır mesken edinen leyleklerin arasına karıştı ama halkasından kendini ele verdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 16.10.2019, 13:17
Türkiye leyleği gibi davrandı ama...

Almanya'da 2017 senesinde halkalanan leylek, Bursa Karacabey'de görüntülendi. Sevimli leylek, 1747 kilometre öteden geldiği, çekilen fotoğraflar sayesinde belirlendi.

Bursa ilinin Karacabey ilçesinde ayağında halka ile görüntülenen sevimli leyleğin 2 yıl önce Alman araştırmacılar tarafından halkalanan leylek olduğu anlaşıldı. Halkalandığı Almanya'dan 1747 kilometre uzakta bulunan Bursa'nın Karacabey ilçesinde görüntülenen leyleğin fotoğrafını gören araştırmacılar büyük heyecan yaşadı.

Bursa Karacabey'de doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş tarafından görüntülenen ve ayağında "BC 12 - Germany’’ halkası bulunan sevimli misafirin, Almanya’nın Wittenberg kentinde "Hiddensee Bird Ringing Centre" çalışanları tarafından kayıt altına alındığı fark edildi.

Halkalandığı 24 Haziran 2017 tarihinden 691 gün sonra leylek, Türkiye’nin tek "Avrupa Leylek Köyü" unvanına sahip Karacabey ilçesinde görüldü. Doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş tarafından kaydedilen bu fotoğraf sayesinde araştırmacıların elinde bulunan verilere önemli bir katkı daha sağlanmış oldu.

En sağlam yöntem halkalama!

Ornitologlar (kuş bilimcileri) farklı usullerle yakaladıkları kuşların, Latincede "tibiotarsus" adı verilen bacak ekleminin üst kısmındaki kemiğine taktıkları halkalar ile kuşları kayıt altına alıyor. Böylelikle geri bildirim alındığında, kuşun hangi coğrafyada bulunduğu öğreniliyor ve kuş göçleri ile kuş sayılarındaki değişiklikler tespit ediliyor.

Geri bildirim nasıl yapılıyor?

Elektronik olmayan ve sinyalleme gibi alıcı ve vericisi bulunmayan; hafif ve paslanmaz özelliğe sahip alüminyum halkaları başka coğrafyada bulan kuş bilimciler, halka üzerindeki bilgilerden hareket ederek, halkalamanın yapıldığı merkeze geri bildirimde bulunuyor. Geri bildirim süresi ise kuşun başka ornitologlar tarafından ne kadar zamanda bulunabileceğine bağlı olarak değişiyor. Kimi zaman halkalanan kuşlar, ornitologların ulaşamayacağı bir yerde ölüyor kimi zaman ise kuşlar ornitologların bulunmadığı yerlerde yaşamlarını sürdürüyorlar. Bu nedenle halkalanan kuş hakkında veriye ulaşılamamış oluyor.

"Uçarken kod numarası görünecek şekilde fotoğraflayabildim"

İhlas Haber Ajansı'na (İHA) konuşan fotoğraf sanatçısı Alper Tüydeş, ''Dünya üzerinde araştırmacılar halkalama yöntemi ile göçmen kuşlar hakkında daha fazla bilgi toplamaya çalışıyor. Fakat bu durum samanlıkta iğne aramaya benziyor. Halkalanan kuşların çoğundan bir daha haber alınamıyor. Çünkü o kuşu görüp ayağındaki halkanın okunması çok zor. Bunu bildiğim için arkadaşımdan leyleği nerede, hangi bölgede gördüklerini öğrendim ve tarif ettikleri noktaya giderek yüzlerce leyleğin bulunduğu sürüleri tek tek fotoğraflayarak içlerinde halkalı olanı buldum. Uçuyor olmasına rağmen bacağındaki kod numarası okunacak şekilde fotoğraflamayı başardım." ifadelerini kullandı.

3 bin kilometre uçmuş

Almanya'nın Wittenberg kentinde 24 Haziran 2017 tarihinde henüz yuvasından çıkmamış bir yavruyken Alman Kuş Araştırmacılarından oluşan 'Hiddensee Bird Ringing Centre' tarafından halkalanan sevimli leyleğin, halkalandığı noktadan kuş uçuşu 1747 kilometre uzakta Karacabey’e geldiği belgelenmiş oldu. Doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş, leyleğin Almanya’da doğduktan sonra kışı geçirmek için Afrika kıtasına geçtiğini ve tekrar baharın gelmesiyle yeniden kuzeye göç ederken görüldüğünü söyledi. Alper Tüydeş, böylelikle sevimli leyleğin henüz 1 yaşını doldurmadan ortalama 3 bin kilometre uçtuğunun tespit edildiğini belirtti.

Halka gördüğünüzde haber verin!

Ayağında halka olan yaban kuşu görüldüğünde ne yapılması gerektiğini anlatan Alper Tüydeş, "Büyük bir kuş da olabilir, küçük bir kuş da; kartal da olabilir serçe de. Küçük bir ötücü kuş da olabilir. Ayağında halka olan bir yaban kuşu gördüğünüzde lütfen bu işle alakalı çevrenizdeki kişilere bilgi ulaştırın. İnternette arama motorlarına 'kuşbilimci' bile yazdığınızda bir sürü kurum, kuruluş, sivil toplum örgütü, ornitolog çıkıyor. 'Ben şu mevkide ayağında halka bulunan bir kuş gördüm' diye haber verirseniz bu araştırmalara önemli katkı sağlamış olursunuz. Çünkü ornitologlar (kuş bilimciler) kısıtlı imkânlarla önemli çalışma yürütüyorlar ve çabalarının karşılığını oldukça zahmetli süreçlerden geçerek alabiliyorlar. Bu. Ornitoloji (kuş bilimi) için çok değerli. Bu tamamen canlıya, hayvana hatta habitatın bir parçası olan insana büyük bir hizmet. Halkalı kuşların bildirilmesi, doğa için yapılacak önemli bir katkı.’’ şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)