Rusya’dan kritik karar! 2024 dönüm noktası olacak

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Yuri Borisov, 2024 yılı itibariyle Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki faaliyetlerden çekileceklerini açıkladı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 26.07.2022, 16:59
Rusya’dan kritik karar! 2024 dönüm noktası olacak

Ukrayna savaşının başlaması ile birlikte Batı dünyası ve Rusya arasındaki anlaşmazlıklar, uzay çalışmalarına da yansıdı. Başkent Moskova’da Rus lider Vladimir Putin ile özel bir görüşme gerçekleştiren Borisov, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda hala devam eden çalışmalar hakkında kendisini bilgilendirdi. 

Rusya, kendi uzay istasyonunu kuracak

Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Borisov, “Rusya, Uluslararası Uzay İstasyonu bünyesindeki görev ve projelerini 2024 yılına kadar yerine getirmeyi sürdürecek. Ancak 2024 itibariyle Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki faaliyetlerden çekiliyoruz. Sayın Putin ile gerçekleştirilen görüşmede bu yönde karar alındı. Bundan sonraki süreçte kendimize ait yeni bir yörünge istasyonu kurarak, çalışmalarımızı burada sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. 

NASA, 2030’a kadar ortak çalışmaların sürmesini istiyordu

Kısa süre önce muhtemel ayrılığa ilişkin açıklamalarda bulunan ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) Başkanı Bill Nelson, “Uluslararası Uzay İstasyonu’nda, Rusya ile birlikte birçok önemli konuda işbirliği içerisindeyiz. İstasyon, faaliyetlerini 2030 yılında sonlandıracak. Kendileri ile bu tarihe kadar ortak çalışmalara devam etmeyi umuyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar (0)