Yunanistan’da ortaya çıkan Osmanlı belgeleri, Yunan iddialarını çürüttü

Yunanistan’daki bir manastırda ortaya çıkan Osmanlı belgeleri, Türklerin bölgeye ne kadar hoşgörülü ve adaletli hükmettiğini bir kez daha kanıtladı. Ortaya çıkan bu belgelerle, Yunanistan’ın sık sık dile getirdiği, “Türkler topraklarımızı yağmadı” iddiası da çürütülmüş oldu.

KÜLTÜR-SANAT 22.10.2022, 10:19 22.10.2022, 16:48
Yunanistan’da ortaya çıkan Osmanlı belgeleri, Yunan iddialarını çürüttü

Ege adaları, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs adasında tansiyonu yükseltmek için her türlü girişimde bulunan Yunan hükümeti, Osmanlı döneminde Yunan topraklarının Türkler tarafından yağmalandığını da sık sık dile getirerek karalama kampanyası yürütüyor. Bu kapsamda Athos Dağı’nda bulunan Pantokrator Manastırı'na giden Alman araştırmacılar, arşivden çıkardıkları Osmanlı belgelerini inceleyerek çarpıcı sonuçlara vardı. 

Gerçekler gözler önüne serildi

ABD merkezli AP Haber Ajansı tarafından paylaşılan habere göre, Berlin Freie Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan araştırmada, Türklerin bölgeyi ne kadar hoşgörülü ve adaletli bir şekilde yönettiği bir kez daha gözler önüne serildi. İncelemelerin ardından açıklamalarda bulunan araştırmacı heyet, “Osmanlı belgeleri, Yunanistan’da kabul edilen ‘Osmanlı yağmalaması’ tezinin tam aksine şeyleri bize gösterdi” görüşünde hemfikir oldular. 

“Padişah fermanı ile bölge güvence altına alınmış”

Manastırın arşivinden çıkarılan el yazmalarında, “Türk yöneticilerin Yunan toplumunu koruması altına aldığı, onlara özerklik verdiği ve her türlü dış tehdide karşı koruduğu” ortaya çıktı. Belgelere ilişkin açıklamalarda bulunan Freie Üniversitesi öğretim üyesi Anastasios Nikopoulos, “İncelediğimiz belgelerin ezici çoğunluğu resmi ve yasal belgeler. Padişah fermanı ile bölge güvence altına alınmış. Bu belgeler, tüm yöneticilerin padişaha saygı duyduğunu gösteriyor. Osmanlı hükümdarı II. Murad’ın ilk işlerinden biri Yunan toplumunu koruyan yasal bir belge hazırlamaktı. Bu aslında çok şey ifade ediyor. Athos Dağı’ndaki idarenin korunmasını bizzat Osmanlı padişahı sağladı” dedi. 

Yorumlar (0)