Van’da nesli korunan hayvanlar, tahnit sanatıyla tanıtılacak!

Doğu Anadolu’nun inci kentlerinden bir tanesi olan Van’da, doğada bulunan ve ya tedavi sırasında hayatlarını kaybeden hayvanlar, yeniden can bulacak. Hayvanlar, tahnit yöntemiyle Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde dondurulmuş bir şekilde doğa müzesinde tanıtılacak.

KÜLTÜR-SANAT 10.02.2021, 14:24 11.02.2021, 09:43
Van’da nesli korunan hayvanlar, tahnit sanatıyla tanıtılacak!

Veterinerlikte tedavi edilirken hayatını kaybeden ya da doğada ölü olarak ele geçirilen hayvanlar, Van’da yeniden canlandırılacak. Hayvanların, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde gerçekleşecek olan bir yöntemle insanlığa tanıtılması amaçlanıyor. Çevre illerde ölü olarak geçirilen sakallı akbaba, toy kuşu, ur kekliği, kızıl akbaba, vaşak, kaya kartalı gibi hayvanlar, ‘tahnit sanatı’ ile dondurularak, doğa müzesinde sergilenecek.

Öğrencilerin, araştırmacılar ve arkeologlar, araştırma yapacaklar

Van, Muş, Bitlis, ve Hakkari'de bulunan hayvanların tedaviye alındığı tek merkez olan Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi, bu çalışmayı özellikle genç ve gelecek yeni nesillere tanıtmak amacıyla gerçekleştirecek. Böylece öğrencilerin, araştırmacıların ve arkeologların; hayvan türleri araştırma yapması ve öğrenmesi amaçlanıyor.

Nesli koruma altına alınan hayvanlardan 25 tane hayatını kaybetmiş olarak ele geçirilenler, Merkez Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan tarafından tahnit yöntemiyle sergiye alındı. Böylece hayvanların  gelecek nesillere tanıtılması amacıyla çalışma başlamış oldu. Bir yandan da hayvanların doğal habitatlarının da gösterilmesi planlanırken,  alt yapısının ilerletilip  osteoloji müzesine dönüşmesi de düşünülüyor.

Yorumlar (0)