Van'da bulundu: Kral Menua'ya ait

Van'da Urartular dönemine ait olan ve Urartu Kralı Menua tarafından yaptırılan Körzüt Kalesi kalıntılarının yer aldığı bölgede sürdürülen kazı faaliyetlerinde, köşe çıkıntısız (rizalitsiz) tapınak ile sikke, takı ve seramikler ortaya çıkarıldı.

KÜLTÜR-SANAT 19.11.2022, 23:08
Van'da bulundu: Kral Menua'ya ait

Muradiye ilçesine bağlı Uluşar Mahallesi'ndeki kayalık bölgeye Kral Menua'nın yaptırdığı kalede, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verdiği izin doğrultusunda Van Müze Müdürlüğü tarafından 2016 yılından sonra ilk defa kazı faaliyeti başlatıldı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Dr. Sabahattin Erdoğan'ın danışmanlığında, Muradiye Kaymakamlığı'nın da destekleriyle geçtiğimiz ay başlatılan kurtarma kazılarında, sekiz metre yüksekliğine sahip sur duvarları gün yüzüne çıkarıldı. 

Kalıntıların yer aldığı bölgede ayrıca yedi metre genişliğinde, sekiz metre uzunluğunda ve 140 santimetre yüksekliğinde köşe çıkıntısız tapınak, Orta Çağ'a ait sırsız ve sırlı seramikler, oda mezar, boncuk ve bilezikleri ile Bizans İmparatorluğu dönemine ait sikke ortaya çıkarıldı.

"Bölge turizmine büyük katkı sağlayacak"

Kazı bölgesinde incelemeler yapan Kaymakam Melih Aydoğan, basın mensuplarına, Urartu medeniyetindeki ilk kalelerden birinde başlatılan faaliyetin ilçenin turizmine büyük katkı sunacağını ifade etti.

Yaklaşık olarak 3 bin sene evvel bölgede yaşayan Urartulara ait olan eserlerin ortaya çıkarıldığını kaydeden Aydoğan, "Bölgemizin en önemli tarihi eserlerinden biri olacak ve bölge turizmine büyük katkı sağlayacak. Buna olan inancımız tam." diye konuştu.

"Urartulardan sonra da kullanılmış"

Dr. Erdoğan ise Urartu Kralı Minua'ya ait olan bir tapınak yapısına rastladıklarını aktardı.

Önemli bir bölgede faaliyet yürüttüklerinin altını çizen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bildiğimiz Urartu tapınaklarına göre çok farklı çünkü rizalitsiz. Urartulara ait kaleler içindeki en eski tapınaklardan biri olduğu kanaatindeyiz. Kalenin etrafındaki surlar da çok önemli çünkü Urartulara ait kalelerden yüksekliği en fazla olanlar bunlar. Körzüt Kalesi de bu manada çok önemli. Yaklaşık olarak 3 hektar büyüklüğündeki alana sahip olan kalede saray yapıları, kamusal alanlar, tapınak ve depolardan oluşan büyük bir yapılaşma mevzubahis. Kaleyi Urartuların inşa ettiğini biliyoruz fakat Urartulardan sonra da kullanıldığı görülüyor. Orta Çağ'a ait çok sayıda sırsız ve sırlı seramikler, Bizans İmparatorluğu dönemine ait sikke bulundu. Urartu sonrası döneme ilişkin en önemli bulgularımız bunlar."

"Çok önemli buluntulara rastladık"

Van Müze Müdürü Fatih Arap ise Urartulara ait önemli bir kazı faaliyeti yürüttüklerini kaydetti.

Kale kalıntısında çok önemli buluntuların gün yüzüne çıkarıldığını aktaran Arap, "Muradiye Ovası'nda bulunan Körzüt Kalesi, Kral Minua tarafından milattan evvel 810-785 senelerinde yaptırılmış. En erken kale diyebiliriz. Gerçekleştirilen kazılarda Menua tarafından yaptırılan rizalitsiz tapınak ve çok sayıda takı ve seramik parçaları ortaya çıkarıldı." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)