Türk dansçılar Kuzey Makedonya’daki yarışmada dereceler elde etti

Türk dansçılar, Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te gerçekleştirilen Uluslararası Dans Yarışması "Stage 2022"de önemli dereceler kazandı.

KÜLTÜR-SANAT 13.11.2022, 09:54 14.11.2022, 09:42
Türk dansçılar Kuzey Makedonya’daki yarışmada dereceler elde etti

Onlarca farklı ülkeden yüzlerce dansçının yer aldığı yarışmada, Türkiye'den Dünya Dans Merkezinin dansçıları; küçükler kategorisinde birincilik, kız dansçı olarak küçükler kategorisinde üçüncülük, tekte erkek kategorisinde birincilik, senior kategorisinde ikincilik, senior klasik balede birincilik ve solo dansçı olarak modern kategorisinde birincilik elde etti.

İki kupa ile birçok madalya kazanan dansçılardan Beril Ada Özdemir, klasik ve modern bale kategorilerinde birincilik, Hüseyin Sefa Korkmaz erkekler kategorisinde ikincilik, Petek Kızmaz küçükler kategorisinde üçüncülük elde etti.

Devlet Opera Balesi eski baş dansçılarından Dünya Dans Merkezi Sanat Yönetmeni Bahri Gürcan, Kuzey Makedonya Devlet Opera ve Balesinde düzenlenen yarışmaya katılımlarını yorumladı ve 40 kişilik bir grupla Kuzey Makedonya’ya geldiklerini söyledi.

Geçtiğimiz sene 2 öğrencilerinin birincilik ve ikincilik kazandığını söyleyen anımsatan Gürcan, "Kuzey Makedonya’da bulunmaktan çok mutluyuz. Kuzey Makedonya Operasında bu tarz bir yarışmaya katılmaktan kıvanç duyuyoruz."sözlerini kullandı.

“Türkiye’de klasik sanatların ileriye gitmesi için çaba harcıyoruz"

Yarışmaya dünyanın dört bir tarafından katılım olduğunu ve Türk dansçıların klasik bale ve modern dans kategorilerinin dışında bireysel yarışacaklarına dikkat çeken Gürcan, Türk dansçılarının Kuzey Makedonya Ulusal Bale ve Opera Sanat Yönetmeninden ders aldıklarını, hem sanatsal hem de kültürel anlamda çok iyi bir iş birliği olduğunu söyledi.

Kuzey Makedonya ile Türkiye arasında çok güzel bir sinerji yakaladıklarına dikkat çeken Gürcan, sözlerine şöyle devam etti:

"Benim buraya üçüncü gelişim. Geçen geldiğimde bu yarışma için gelmiştim. Ardından Olga’nın (Pango, Kuzey Makedonya Ulusal Bale ve Opera Sanat Yönetmeni) davetiyle Kuzey Makedonya Devlet Balesinde bazı dersler verdim. Çocuklarımız hem bilgi-görgü alıyorlar hem de bunun dışında çok iyi bir sanatsal iş birliği var. Bu anlamda gerçekten çok mutluyuz. Türkiye’de klasik sanatların ileriye gitmesi için çok ciddi emek veriyoruz.”

“Umarım Türkiye ile Kuzey Makedonya arasındaki bu iş birliği devam eder"

Kuzey Makedonya Ulusal Bale ve Opera Sanat Yönetmeni Olga Pango, yaptığı açıklamada Gürcan ile iş birliklerinde ikinci seneye girdiklerini söyleyerek, bunu muhteşem iş birliği olarak yorumladı.

Yarışmanın uzun bir süredir Makedon sahnesindeki varlığına dikkati çeken Pango, yarışmaya onlarca ülkeden dansçıların katıldığını aktardı.

Yarışmada klasik baleden modern ve çağdaş dansa ve hip hop’a kadar birçok kategorinin temsil edileceğini söyleyen Pango, hem grup hem de solo halinde yarışılacağını aktardı.

Türkiye ile iş birliğine değinen Pango, "Türkiye ile yeniden iş birliği yapmaktan büyük onur duyuyorum. Türk kültürünün büyük bir hayranıyım ve sık sık İstanbul'a gidiyorum. Orada hem ulusal tiyatroda hem de şehir tiyatrosunda çalıştım. Umarım Kuzey Makedonya ile Türkiye arasındaki bu iş birliği devam eder." ifadelerini kullandı.

Büyükler modern dans kategorisinde yarışan Elif Ada Semiz ise yarışmaya katılabilmek amacıyla çok çalıştıklarını belirterek, "Burada olmaktan dolayı mutluyum. Umarım sonraki dönemde de buraya geliriz." sözlerini kullandı.

Yarışmada derece kazanan Ankara Devlet Konservatuarı bale dansçısı Beril Ada Özdemir, geçen sene ikinci olduğunu anımsatarak, "Burada olduğum için mutluyum ve heyecanlıyım. Geçen yıl bu yarışmaya katılmıştım ve ikinci sırayı elde etmiştim." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)