Türk askerlerinin namaz kılarken çekilen fotoğrafları 104 yıl sonra ortaya çıktı

I. Dünya Savaşı esnasında Galiçya cephesinde yaralanan ya da hastalanan Türk askerlerinin Çekya’nın Valasske Mezirici kentinde tedavi gördüğü hastanede namaz kılarken çekilen fotoğrafları, 104 yılın ardından ortaya çıktı.

KÜLTÜR-SANAT 10.06.2021, 01:03 11.06.2021, 10:12
Türk askerlerinin namaz kılarken çekilen fotoğrafları 104 yıl sonra ortaya çıktı

I. Dünya Savaşı esnasında 1916-17 yılları arasında Galiçya cephesinde Ruslara karşı savaşan Türk askerlerinin tedavi altına alındığı Çekya'nın Valasske Mezirici kentindeki hastanede çekilen fotoğrafları, şehir müzesinin arşivinden çıktı. 104 yılın ardından ortaya çıkan fotoğraflarda, cephede yaralanan ya da hastalanan Türk askerlerinin nakledildiği hastanede dini vecibelerini yerine getirdiği gözlendi.

"Çok önemli bir konumdu"

Savaş esnasında hastaneye çevrilen Valasske Mezirici Frantisko Palackeho Lisesi'nde çekilen fotoğraflarda Türk askerinin bir odada namaz eda ettiği anlar yer aldı. Valasske Mezirici Şehir Müzesi'nden Ivana Spitzer Ostranska, savaş esnasında kentin önemli bir konuma sahip olduğuna işaret etti. Ostranska, “Valasske Mezirici, demir yolu üzerindeki önemli konumu sebebi ile Galiçya cephesinden gelen askerler ve tüm askeri nakliyelerin engellenmesi gereken bir karantina istasyonu haline gelmişti. Buraya gelen yaralı askerlerin bakımı için Sağır ve Dilsizler Enstitüsü, ilkokul ve kasaba okulları, erkek lisesi, eski kadın cezaevine el konulmuştu." sözlerini sarf etti.

"Yalnızca Türk askerleri kullanıyordu"

Valasske Mezirici Frantisko Palackeho Lisesi'nde tarih öğretmeni olarak görev yapan Alzbeta Zetkova ise I. Dünya Savaşı başladığı sırada lisenin hastaneye dönüştürüldüğünü belirterek, "Bu lise sadece Türk askerlerinin tedavisi için kullanılırken, 800'e yakın Türk askerinin tedavileri tamamlanarak vatanlarına geri gönderildi. Ne yazık ki hayatını kaybeden 205 Türk askeri ise kentimizin ebedi misafirleridir.

Türk askerlerinin namaz eda ettikleri fotoğraftaki yer, bugün okulumuzda sınıf olarak kullanılmaktadır. Topraklarımızı korumak için kilometrelerce uzaktan gelen ve hayatlarını ortaya koyan Türk askerlerini saygı ile anıyorum." şeklinde konuştu.









Yorumlar (0)