Tabae Antik Kenti’nin ayakta kalan tek parçası 6 asırlık cami, ibadete açıldı 

Denizli Tabae Antik Kenti’nin simgelerinden olan 6 asır yaşındaki Cevher Paşa Camisi, kazı çalışmalarının ardından cuma namazı ile tekrar ibadete açıldı. 

KÜLTÜR-SANAT 20.04.2021, 12:24 20.04.2021, 17:33
Tabae Antik Kenti’nin ayakta kalan tek parçası 6 asırlık cami, ibadete açıldı 

Denizli Kale’de bulunan Tabae Antik Kenti, 2014 senesinden beri Pamukkale Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğrencileri ve öğretim üyeleri tarafından yürütülen kazı çalışması kapsamında kapalıydı.



Halk arasında “Kale-i Tavas” olarak bilinen fakat dünya genelinde ismi Tabae Antik Kenti olarak geçen ören yerinde yapılan incelemeler ve çalışmalar sonucunda kalan eserler ortaya çıkarılmaya çalışıldı. Fakat bölgede “ayakta kalan tek yapının” Cevher Paşa Cami olduğu anlaşıldı.

Pamukkale Üniversitesinden gelen kalabalık ekip, ören yerindeki çalışmalarını tamamladı ve geçen hafta kılınan cuma namazı ile birlikte cami, tekrar ibadete açıldı.



15.yüzyılda inşa edildi

Günümüzden 6 asır önce, 15.yüzyılda, bölgede hüküm süren Menteşe Beyliği tarafından yaptırılan Cevher Paşa Cami, defalarca restorasyondan geçti. 1819-1820 senelerinde onarılan ve sonrasında kullanıma açılan cami, 2007 senesinde tekrar restore edildi. 2014 senesinde de bölgede kazıya başlayan ve sonrasında restorasyon çalışmalarında bulunan üniversite ekibi sayesinde yeni yüzüne kavuşan cami, toplu cuma namazı ile açıldı.



Kale Belediye Başkanı, Kale Kaymakamı, Kale-i Tavas Kazıları Başkanı, Pamukkale Üniversitesi ekibi ile birlikte kılınan cuma namazı ile başlayan ibadetin, en az 10 sene daha kesintisiz devam etmesi bekleniyor.

Heyelan nedeniyle terk edildi

Kale ilçesindeki Tabae Antik Kenti hakkında “prehistorik dönemden beri yerleşimin var olduğu” bilgisi bulunsa da metin ne zaman ve kim tarafından kurulduğu kesin olarak bilinmiyor. Güneybatı Anadolu’daki Karia Bölgesi’nin önemli yerleşim merkezlerinden olan Tabae hakkında ilk yazılı kaynaklara M.Ö. 180 senesinde yazılmış olan bir Roma yazıtında rastlanıyor. Bizans hakimiyeti döneminde “Piskoposluk” merkezi olan Tabae, 12.yüzyılda Türk hakimiyetine geçmiş bir yer.



1243 senesindeki Kösedağ Savaşı sonucunda Menteşeoğulları’na kalan kent, 1390-91 senesinde Yıldırım Bayezid’in, Menteşeoğulları’na galip gelmesiyle birlikte Osmanlı hakimiyetine geçti. Ankara Savaşı sırasında tekrar Menteşeoğulları hakimiyetine giren Tabae, 2. Murat döneminde Osmanlı topraklarına katıldıysa da 1887 senesine kadar Menteşeoğulları’nın idaresi altında yer aldı.

1887-1950 seneleri arasında yerleşim yeri olarak kullanılan Kale-i Tavas, sonrasında, heyelan nedeniyle terk edildi. Şu an bölgede birkaç antik parça dışında yalnızca Cevher Paşa Camisi bulunuyor. 

Yorumlar (0)