Suriye sınırında 51 parça tarihi eser ele geçirildi

Türkiye'ye Cilvegözü Gümrük Kapısı üzerinden giriş yapmak isteten bir araçta arama yapan Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekipleri, Mezopotamya uygarlığı dönemine ait olduğu belirlenen 51 parça tarihi eseri ele geçirdi.

KÜLTÜR-SANAT 04.01.2023, 15:34 05.01.2023, 09:20
Suriye sınırında 51 parça tarihi eser ele geçirildi

Bakanlık tarafından gerçekleştirilen bilgilendirmeye göre, Suriye üzerinden Türkiye'ye giriş yapmak için sınıra giden bir araç, yapılan denetimler sırasında dikkat çekti. Aracın ön camı ile direksiyonu arasında bulunan ve örtü ile gizlenen bölmede çeşitli hayvan ve insan figürlerinin bulunduğu görüldü.

Milattan önce 2750-2250 dönemlerine ait

Cilvegözü Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan incelemelerde figürlerin tarihi eser olabileceği göz önüne alındı ve inceleme yapılması için Hatay Müze Müdürlüğüne yollandı.

Arkeologlarca gerçekleştirilen incelemelerde, söz konusu figürlerin Mezopotamya dönemine ait olduğu, hayvan kemikleri ve fildişi kullanılarak yapıldığı, evleri süslemek üzere kullanıldığı orijinal kültür varlıkları olduğu tespit edildi.

Milattan önce 2750-2250 senelerini içerisine alan dönemin ürünü olduğu belirlenen kemik motiflerinin, Ur kral mezarlarında yer alan ve Suriye Deyr-ez-Zor, Bağdat, Louvre, British ve Şikago Üniversitesi müzelerinde sergilenen figürler ile benzer özellikleri taşıdığı tespit edildi.

Arkeologlarca orijinallik tespiti sağlanan tarihi eserler daha sonra korumaya alındı. Olay ile ilgili Reyhanlı Cumhuriyet Başsavcılığınca inceleme başlatıldı.

Yorumlar (0)