Sır çözüldü: Aynı şekilde gömülmüşler

Ülkemizdeki Oluz Höyük kazılarında rastlanan 1000 senelik Türk mezarlığı ile Kırgızistan’daki Suttuu-Bulak Mezarlığı'nda ölülerin aynı geleneklerle toprağa verildiği tespit edildi.

KÜLTÜR-SANAT 08.12.2021, 22:13
Sır çözüldü: Aynı şekilde gömülmüşler

Türklere Anadolu kapılarını açan 1071 Malazgirt Zaferi’nden yaklaşık olarak 100 sene evvel gelen öncü Türklerin mezarlarının yer aldığı Oluz Höyük’te cep açarak toprağa verilen ölülerin ayaklarının üzerine bir cisim yerleştirildiğini belirlediklerini aktaran Prof. Dr. Şevket Dönmez, “Orta Asya’daki Suttuu-Bulak Mezarlığı ile Oluz Höyük'teki cenazeler aynı geleneklerle gömülmüş ve aynı dönemlerde defnedilmiş.” sözlerini sarf etti. 

"Eyer lazım olduğu için kiremit kullanmışlar"

Amasya'da bulunan Oluz Höyük’te 2012'de yaptıkları kazılarda rastladıkları kadın iskeletinin ayak kısmının üzerindeki kiremidin manasını çözmek maksadıyla uzun soluklu olarak yürüttükleri çalışmaları bitirmek üzere olduklarını kaydeden Dönmez, Orta Asya’da Suttuu-Bulak'ta benzer mezarlarda bir bireyin ayağını örtmüş vaziyette binek hayvanlarda kullanılan eyere rastladıklarını dile getirdi. Dönmez, “Burada da aynı geleneği sürdürmüşler. Göçebe oldukları için eyeri mezarda değerlendirmemişler. Onu temsilen bir kiremidi kullanmışlar. Cep açmak suretiyle ölü gömme ve ahşapla birlikte gömme gelenekleri Orta Asya'daki mezarlarla paralellik gösteriyor." şeklinde konuştu. 

"Turizm kenti yapacağız"

Devam etmekte olan kazılar hususunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında konuşma yapan Belediye Başkanı Mehmet Sarı da Amasya'yı turizm kenti yapacaklarına işaret etti.













Yorumlar (0)