Salvador Dali Kimdir? Hayatı, Eğitimi, Eserleri...

KÜLTÜR-SANAT 30.08.2020, 17:53 30.08.2020, 18:22
Salvador Dali Kimdir? Hayatı, Eğitimi, Eserleri...

Dünyanın en çok merak ettiği ve eserlerine gıpta ile baktığı ressamlardan biri olan Salvador Dali kimdir? Salvador Dali ya da tam adı ile Salvador Felipe Jacindo Dali Domenech, dünyanın bilinen en büyük sürrealist ressamlarından biridir. Bir başka mesleği matbaacı olmak olan Salvador Dali, eserlerinde bilinçaltı imgeler ve sürrealist çalışmaları ile ön plana çıkmıştır.

Picasso Portresi 

Salvador Dali’nin Gençlik Yılları

Salvador Dali’nin babası ile arası hiçbir zaman iyi olmamıştır. Katı ve disiplin timsali olan, İspanyol bir avukat ve noter temsilcisi babadan dünyaya gelen Dali’nin babasının adı Salvador Dali Cusi Felipe Domenech Ferres’dir. İspanya’nın Katalonya bölgesinde doğan Dali, Figueras bölgesinde yaşamıştır. Gençlik yıllarında, özellikle de yaz aylarında ailece gittikleri Cadaques adlı deniz kıyısı kasabasında gün batımını, manzarayı ve ressamlığı öğrenen Dali, burada Ramon Pichot adlı önemli bir ressamdan resim dersleri almıştır.

Camdan Bakan Kadın

Salvador Dali Eğitimi

Katalonya’ya bağlı Figueras’da bir devlet okulunda eğitim alan Salvador Dali eğitimi konusunda babasının memnun olmaması sebebi ile özel bir okula transfer edilmiştir. Fransızca eğitim veren bu yeni okuldan mezun olan Dali, daha sonrasında ise İspanya’nın başkenti Madrid’de, yine özel bir okul olan San Fernando Sanat Akademi’sine gönderilmiştir. Sanat Akademisinde çok iyi iki arkadaş edinen (Luis Bunuel & Federico Garcia Lorca) ileride biri son derece önemli bir İspanyol yazar, diğeri ise direktör olacak arkadaşları ile ömürlük bir arkadaşlık kurar.

Belleğin Azmi

Salvador Dali Hayatı

Salvador Dali hayatı boyunca birbirinden farklı ve akılda kalıcı eserler üretmiştir. 11 Mayıs 1904’te Figueras’ta doğan Dali, çılgın ve bir o kadar da yaratıcı bir sanatçıdır. Gençlik yıllarında, henüz sanat akademilerinde iken kitaplarını okumaya başladığı Sigmund Freud’un bilinçaltı ile ilgili eserlerinden etkilenen ve yarattığı birbirinden farklı resim teknikleri ile bu türde imgelere değinen Dali, henüz 20’li yaşlarda hatırı sayılır bir üne kavuşmuştur. 1930’larda, bu defa Rönensans ressamlarından Raphael’in yaptığı resimlerden etkilenen Dali, bu tarihten itibaren bilinç altı imgelere ek olarak, akademik tarzda resimler de üretmeye başlamıştır. En bilinen eserleri arasında Penceredeki Kız, Belleğin Azmi, Uyumadan Bir Saniye, Eriyen Saat gibi eserler bulunan Dali, yaşamı boyunca yüzlerce tabloya imza atarken, TV reklamlarında oynamış ve büyük firmalar için logolar tasarlamıştır. Salvador Dali, 23 Ocak 1989’de doğduğu kent olan Figueras’ta hayatını kaybetmiştir.

Yorumlar (0)