Roma dönemine ait: Zonguldak’taki Tios Tiyatrosu turizme kazandırılacak

Zonguldak'ta bulunan Tieion Antik Kenti'ndeki Roma zamanına ait olan Tios Tiyatrosu, 10 senenin ardından tekrar başlayan kazı faaliyetleri ile kültürel hayata ve turizme kazandırılacak.

KÜLTÜR-SANAT 05.12.2022, 16:36 06.12.2022, 12:16
Roma dönemine ait: Zonguldak’taki Tios Tiyatrosu turizme kazandırılacak

Karadeniz’in kıyı bölgesinde Zonguldak’ın ilçesi Çaycuma’ya bağlı Filyos beldesinde Tios Tiyatrosu, canli mac izle, yeniden başlatılan kazı işlemleri ile turizme kucak açacak.

Bütçe sebebiyle ara verilmişti

Zonguldak’ın ilçesi Çaycuma’ya bağlı olan Filyos beldesinde, Karadeniz'in kıyı bölgesinde günümüze kadar gelebilen tek antik tiyatro olduğu ifade edilen Tios Tiyatrosu'nda 2006 senesinde bilimsel kazı çalışmaları başlamıştı.

Yoğun bitki örtüsü ile kapanmış olan tiyatro bölgesinde üç kazı sezonu kadar çalışma yapıldı. Kara yolunun söz konusu tarihi yapının oturulan alanlarının büyük bir kısmından geçiyor olması, elektrik hatları ve benzeri teknik aksaklıkların yanı sıra bütçe sebebiyle çalışmalara uzun süre ara verilmişti.

Kültürel hayata katılacak

Edinilen bilgilere göre, yeni çalışmalar sonrasında geçmiş zamanlarda 5 bin olarak bilinen tiyatronun kapasitesinin aslında 7 bin kişiyi ağırladığı tespit edildi. Antik tiyatronun, gerçekleştirilecek restorasyon, restitüsyon ve rölöve projeleri sonrasında kültürel hayata katılması planlanıyor.

Yorumlar (0)