Pandemi, sanatçılara yaradı: 600 bin toplu iğneyle 10 adet tablo yaptı 

Bodrum'da yaşayan sanatçı Tuncay Yurtsever, pandemi döneminde 600 bin toplu iğne ile 10 adet tablo yaptı; ilgilerin odağı oldu. 

KÜLTÜR-SANAT 15.10.2021, 09:49 15.10.2021, 23:07
Pandemi, sanatçılara yaradı: 600 bin toplu iğneyle 10 adet tablo yaptı 

Muğla Bodrum’da yaşayan sanatçı Tuncay Yurtsever, pandemi döneminde sıkılınca kendisini sanatına adadı. Yaptığı tabloları sosyal medya hesabından paylaşan Yurtsever, binlerce beğeni aldı.  

Covid-19 pandemisi sürecinde eve kapanan Yurtsever, 70 kilogram ağırlığında toplamda 600 bin toplu iğneyi kullanarak 10 adet tablo yaptı. Yalıkavak'taki mütevazı evinde sanatını icra eden Yurtsever, “Bu sanatın dünyada benzeri yok.” diyerek eserlerini basın mensuplarına tanıttı. 

Toplu iğne resimleriyle dünyada tanınıyor 

14 sene önce tesadüf eseri toplu iğne ile eser üretmeye başladığını ifade eden Yurtsever, öncelikle eseri için binlerce toplu iğne satın almakla işe başladığını belirtiyor. Sonrasında aklında şekli oluşturup o şekle göre iğneleri strafora tek tek batıran sanatçı, sonrasında ise tabloya uygun şekilde boyama yapıyor. Hiç kalem kullanmadan ya da çizim yapmadan tablolar oluşturan Yurtsever, her bir tablosunda en az 50 bin adet toplu iğne kullandığını ifade ediyor. Sanatçı, bu yöntemde 14 senede 100’e yakında tablo oluşturmuş durumda. Bu güzide eserler ise şimdiye kadar onlarca sergide sanatseverlerle buluşmuş. 



“Sabahladığım zamanlar oluyor” 

Bodrum’da çalışmalarını sürdürdüğü evindeki sanat atölyesini basın mensuplarına açan Yurtsever, eserlerinde artık toplu iğnenin yanı sıra tüy de kullandığını aktarıyor. Sanata uzun senelerdir bağlı olduğunu ifade eden sanatçı, bu tarz tabloları oluşturmanın büyük bir sabır ve özveri gerektirdiğini kaydediyor. 

Yurtsever: “Gece sessizliğinde çalışmayı seviyorum. Sabahladığım zamanlar da oluyor. Bu toplu iğnelerin benim açımdan bir özelliği var. Örneğin bir tema yakaladığımda bunu muhakkak tamamlamam gerekiyor. Örneğin bir insanı yapıyorsam aynı gece muhakkak o insanı bitirmem gerekiyor. Eseri yarım bırakıp da ertesi gün devam ettiğimde aynı ölçülerde olmuyor. İşim, beni hayata bağlıyor.” 



“Bir tabloyu 3 ayda tamamlıyorum” 

Yurtsever: “Bir tablonun tamamlanması en az 3 ayı buluyor. Şimdiye kadar çok fazla eser yaptığım için artık tema bulmakta da zorlanıyorum. Covid-19 sürecinde yaklaşık 2 sene boyunca hem tedbirlere uymak hem de sanatımı icra etmek amacıyla evde kaldım. Salgınla birlikte sanatsal faaliyetler de neredeyse durma noktasına gelmişti. Sergiler kapandığında ne yapacağımızı kara kara düşündüm. Sonra evde kalarak daha fazla üretim yapabileceğimi fark ettim. İnternetten sürekli toplu iğne satın aldım. Normal zamanlarda 2 senede 6-7 tablo ancak çıkartırken pandemi dönemde 10 tane tablo yaptım. Bu tablolarda da 600 bin kadar toplu iğne kullandım. İğnelerin tümü 70 kilo ağırlığındaydı. Konular bir anda aklıma geliyor ve işe koyuluyorum. Küçük bir toplu iğnenin beni bu denli mutlu edeceğini düşünmezdim ama artık hayatımın büyük bir parçası oldu. Bu işle uğraşırken dünyam değişiyor. Artık tablo yapmadığım zaman bunalıma giriyorum. Japonya ve Rusya’dan duymuşlar yaptığım işleri, gelip baktılar ama yapamadılar.” 

Yorumlar (0)