La Palma Adası’nda lavlar 90 evi daha yuttu

İspanya’nın önemli bir turizm bölgesi olan La Palma Adası’nda Cumbre Vieja Yanardağı'nın patlamasıyla 19 Eylül’den bu yana adaya yayılan lavların son 24 saatte 24,4 hektarlık bir alanda etkili olarak 90 evi daha yok ettiği açıklandı.

DÜNYA 15.10.2021, 08:56 16.10.2021, 00:25
La Palma Adası’nda lavlar 90 evi daha yuttu

İspanya'nın güneybatısındaki Kanarya Adaları grubuna bağlı La Palma Adası'nda yaklaşık 1 aydır Cumbre Vieja Yanardağı'ndan çıkan lavlar 90 evi daha küle çevirdi.

Copernicus adı verilen Avrupa Birliği’nin Uydu Görüntüleme Sistemi’ne bağlı Sentinel-2 uydusunun aktardıklarına göre, adadaki lavlar son 24 saatte 24,4 hektar alanı daha yutarak toplamda 680,4 hektarlık bir alanda etkili oldu.

Lavların küle çevirdiği bina ve ev sayısına 90 ev daha eklenerek 1548’e ulaştı. Bölgede 6400 kişinin evlerinden tahliye edildiği ve yerel kaynakların bildirdiğine göre yeni tahliyelerin de yapılabileceği açıklandı.

Lavlar muzları ağaçlarını yok etti

Kanarya Adaları’nın Tarım, Hayvancılık ve Balıkçılık Bakanı olarak görev yapan Alicia Vanoostende, bölgenin en kaliteli ve pahalı muzlarının La Palma Adası’nda yetiştiğine dikkat çekerek, tam 90 hektarlık bir alanda dikili muz ağaçlarının olduğu alanlara lavların ulaşmasıyla yok olduğunu bildirdi. Bakan, toplam hasarlarının 30 ile 40 milyon avro arasında çok yüksek bir miktar olduğunu belirtti.

Son bir aydır sürekli sallanan adada 35 bin depremin meydana geldiği kaydedildi. Sadece geçtiğimiz gün 55 depremin meydana geldiği ve bir tanesinin Richter ölçeğiyle 4,5 şiddetinde olduğu ifade edildi. Yetkililer bu son depremin şimdiye kadar meydana gelen en şiddetli deprem olduğunu vurguladı.

Henüz sona ereceğine dair bir veri yok

Kanarya Adaları Özerk Yönetimi yetkilisi "La Palma'da gözlemlenen veriler, Cumbre Vieja Yanardağı kısa veya orta vadede hala aktivitesine devam edeceğini gösteriyor" dedi.  

Yorumlar (0)