Osmanlı’nın tarihi mekanı ‘Bey Sarayı’ gizli kaldığı yerden meydana çıkıyor

Bursa’nın Osmanlı Döneminden kalma idare merkezi olan “Bey Sarayı” ve çevresindeki tarih oryaya çıkarılıyor. Proje, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülüyor.

KÜLTÜR-SANAT 23.12.2020, 16:28 23.12.2020, 16:38
Osmanlı’nın tarihi mekanı ‘Bey Sarayı’ gizli kaldığı yerden meydana çıkıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen “Tarih Adası Projesi” ne, Osmanlı döneminden kalma ve o dönemde idare merkezi olarak kullanılan “Bey Sarayı” da dahil edildi. Bey Sarayı’nın tarihinin ortaya çıkarılacağı projede; Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, Tophane, Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri ile Hisar Bölgesi de yer alıyor.



Tarih saraydaki tarihi dokuların gün yüzüne çıkması için Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu başkanlığında bir bilim kurulu oluşturuldu. Kurulda Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Özer Ergenç, Prof. Dr. Feridun Emecen, Prof. Dr. Heat Lowry, Prof. Dr. Cemal Kafadar, Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, Prof. Dr. Mustafa Şahin, Doç. Dr. İsmail Yaşayanlar, Dr. Çağhan Keskin ve Hayri Fehmi Yılmaz yer aldı. 

Proje, belgesel çekimiyle başlayacak


Proje kapsamında çekilecek ve projenin başlangıcı olarak kabul edilecek olan "Bey Sarayı; Payitahtın Gizli Hazinesi" belgeseli ile çalışmalar sürecek. Projeyle birlikte çekilecek belgesel ile, Bey Sarayı’nın Bursalılar ve bilim dünyası tarafından görünürlüğünü sağlanması ve gündem olunması amaçlanıyor. Osmanlı için tarihi önemli bir yapı olan “Bey Sarayı”, devletin bir yönetim merkezi olmasının yanında tarih ve kültür merkezi olarak da yer alıyor. 

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa için Bey Sarayı’nın tarihi bir yer olduğunu belirtti. Bey Sarayı’nın Edirne ve İstanbul'daki saraylardan çok daha önce kurulduğuna dikkat çeken Aktaş, sarayın Osmanlı'ya ait birçok izi bulundurması açısından önemli olduğunu belirtti. 
 

Yorumlar (0)