Osmanlı’da zarafet ve estetik simgesi ‘sim sırma’, yeni nesillere anlatılacak!

Osmanlı döneminde, sarayda zarafetin ve estetiğin simgesi olarak gösterilen ‘sim sırma’ Karhramanmaraş’ta yeniden canlandırıldı. Ayrıca padişahların da bindallı kaftanlarında da kullandığı sim sırma işlemesinin, yeni nesil tasarımcılara aktarılacak.

KÜLTÜR-SANAT 21.01.2021, 14:17 22.01.2021, 09:40
Osmanlı’da zarafet ve estetik simgesi ‘sim sırma’, yeni nesillere anlatılacak!

Osmanlı padişahları Çelebi Mehmet'in eşi Emine Hatun ve Fatih Sultan Mehmet'in eşi Sitti Mükrime Hatun'un çeyizleri arasında bulunan ve Kahramanmaraş’ya ‘Maraş İşi’ olarak da bilinen ‘sim sırma’ işlemeleciliği, yeniden canlandırılacak. Osmanlı saraylarında zarafetin ve estetiğin simgesi olarak da bilinen ve padişahların bindallı kaftanlarında kullanılan ‘sim sırma’, daha öce Kahramanmaraş’ta coğrafi işaretli ürün simgesi de almıştı.



Sim Sırma, ayakkabılarda ve ajandalarda da denenmeye başladı

Sim Sırma işlemeciliğinin yaşatılması için, Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü ustaları yeni bir taktik geliştirdi. Bu taktikle beraber işleme tekniği, yeni nesil tasımcılara da aktarılıyor. Sim Sımra nesillerdir dekorasyondan giyime, çeyizlerden türbe örtülerine, Kur'an-ı Kerim kaplarından bindallı kaftanlara kadar birçok alanda kullanılıyor. Günümüzde ise günümüzde çanta, ayakkabı, kravat, avize, broş, hediye kutusu, ayna ve süs eşyalarına da işlenerek kullanılıyor.

Genel olarak bitki motiflerinin stilize edilmesiyle oluşan "sim sırma"da gül, lale ve karanfil sık kullanılan motifler arasında. Ayrıca Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü’nde sim sırma, daha önce denenmemiş nesnelerin üzerinde yapılmaya da başlandı. Özellikle ayakkabılarda ve ajandalarda kullanılan ‘sim sırma’nın, bu şekilde halkın günlük hayatının içine yeniden girmesi amaçlanıyor.

Yorumlar (0)